Velika Kladuša: U Džematu Zagrad obilježen Dan Udruženja ilmijje

Velika Kladuša: U Džematu Zagrad obilježen Dan Udruženja ilmijje

Facebook
LinkedIn
Twitter

Džemat Zagrad je jedan od najstarijih džemata u Krajini, a svakako najstariji u Velikoj Kladuši. Džemat ima dvije džamije, jednu najstariju na ovim prostorima  i jednu od najljepših i najmodernijih na Medžlisu.

Nova džamija je otvorena 2007. godine, a njena izgradnja je koštala oko 800 hiljada KM. Džemat je izgradio i novu džematsku kuću u koju je uloženo oko 100 hiljada KM. Džemat danas broji preko 480 domaćinstava, a džamija može primiti 500 vjernika. Džamiju Zagrad odlikuje i njena izvanredna lokacija, ogromno dvorište od 5000 kvadratnih metara. Džamija ima centralno grijanje, ventilaciju i klimu. Posjeduje jednu od najopremljenijih učionica, kuhinju, dvije abdesthane, gasulhanu i sve ostale sadržaje koje treba da ima jedna moderno opremljena džamija.

U mjesecu Ramazanu ove godine je ovaj džemat pretrpio veliki gubitak, preseljenje na ahiret dugogodišnjeg imama ovog džemata rahmetli Šefik ef. Ćatića. Svojim zalaganjem i angažmanom u džematu je doprinio da se završi izgradnja džamije i džematske kuće. Također svojim hizmetom je uveliko doprinio kada je u pitanju i organizacija vjerskog života na nivou Medžlisa Velika Kladuša. Neka ga Allah nagradi Džennetom za njegov rad i angažman.

Na mjesto imama džemata Zagrad je imenovan i postavljen novi mladi i perspektivni imam Jasmin ef. Bajrektarević. Tako je ova najzapadnija džamija u Bosni dobila jedno veliko osvježenje. Jasmin ef. Bajrektarević je rođen u Bužimu, završio je Cazinsku medresu a trenutno je apsolvent na IPF-u u Bihaću. Učesnik je Evropskog takmičenja učača Kur'ana u Zagrebu. Svoje prvo imamsko-hatibsko iskustvo započeo je u Austriji u Grazu, da bi se 2011. godine vratio u Bosnu i svoju službu nastavio u džematu Johovica od 2012. godine. U septembru 2015. godine prelazi u džemat Zagrad, koji je jedan od najatraktivnijih džemata u Krajini. Osim što je poznat po svom melodičnom glasu i nadarenošću za slikarstvo i kaligrafiju, Jasmin ef. ima veliko iskustvo u radu sa horovima ilahija, te organizaciji ostalih vjerskih manifestacija. Tako je ovaj mladi efendija već za svoj 18. radni dan u džematu Zagrad u saradnji sa Udruženjem ilmijje Velika Kladuša organizirao u svom džematu učenje Tevhida i dove na proučenu hatmu koju su proučili imami Kladuškog medžlisa, a pred dušu rahmetli Šefik ef. Ćatića i svih imama koji su hizmet činili Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Pored vaza Jasmin ef., prisutnima se obratio i predsjednik Ilmijje Arif ef. Erdić koji je uručio priznanje predsjedniku džematskog odbora Mehi Karajiću za hizmet rahmetli Šefik ef. Ćatiću u toku njegove bolesti i brizi o njegovoj porodici, te je ukazao na značaj udruženja Ilmijje i poželio novom imamu i džematu Zagrad sve najbolje u smislu funkcionisanja i rada u džematu. Tevhid je završen pred jaciju namaz, a poslije jacije je u džamijskim prostorijama bila pripremljena i zakuska uz kahvu i kolače za sve prisutne vjernike.