BIHAĆ: SEMINAR ZA IMAME “IMAMSKI POZIV, VJERSKI RADIKALIZAM I NASILNI EKSTREMIZAM”

BIHAĆ: SEMINAR ZA IMAME “IMAMSKI POZIV, VJERSKI RADIKALIZAM I NASILNI EKSTREMIZAM”

Facebook
LinkedIn
Twitter

Pod visokim pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH  Husein-ef. Kavazovića, a u organizaciji Glavnog odbora Udruženja ilmijje u velikoj sali Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću u srijedu, 25.05.2016. je održan seminar za imame Bihaćkog muftijstva pod nazivom „Imamski poziv, vjerski radikalizam i nasilni ekstremizam“.  Izlagači na ovom seminaru su bili prof. Mustafa-ef. Spahić, dr. Ferid-ef. Dautović, mr. Aljo-ef. Cikotić, prof. Muhamef-ef. Jusić i mr. Meho-ef. Šljivo.

Na samom početku seminara prisutne goste i imame su poselamili predsjednik Okružnog odbora Udruženja ilmijje Bihać Izet-ef. Šahinović, koji je zaželio dobrodošlicu gostima i prisutnim imamima i ukazao na potrebu i važnost ovakvih seminara. Potom je prisutne poselamio i podržao rad Udruženja ilmijje muftija bihaćki prof. Hasan-ef. Makić, koji je ujedno iskoristio priliku da svim imamima i gostima poželi uspješnu realizaciju ramazanskih aktivnosti i da Ramazan provedu u sreći i rahatluku zajedno sa svojim porodicama.

Nakon uvodnih obraćanja, uslijedilo je inspirativno i veoma nadahnuto izlaganje prof. Mustafe-ef. Spahića. On je govorio na temu: Poziv imama i izazovi vremena / vrijema fesada i raskoli u džematu.

Dr. Ferid Dautović je govorio na temu: Imamet i čuvanje džemata / kur'anske pouke. On je kroz prizmu sura El-Muzemmil (umotani) i El-Mudessir (pokriveni) govorio o imamskom aktivizmu i o njegovom trajnom angažmanu u promociji dobra. Izuzetno zapaženo izlaganje je imao i mr. Aljo-ef. Cikotić, koji je govorio na temu: Živjeti vjeru – čuvanje emaneta i Poslanikova nasijeđa. Njegovo izlaganje je bilo naslonjeno na hadis „Alimi su nasljednici poslanika“, gdje su i obaveze i iskušenja i privilegije i čast sastavni dijelovi imamskog djelovanja.

Nakon savjetodavnih izlaganja kakva misija imama treba da bude i kakvim vrlinama treba da se okiti onaj koji se svojevoljno odlučio da život provede u misiji imama, uslijedila su dva izlaganja koja imaju za cilj da predstave realnost u kojem djeluju imami suočeni sa brojnim izazovima radikalnih pojava i neprihvatljivog tumačenja naše vjere. Prof. Muhamed Jusić je govorio na temu: Muslimanski sukobi i frakcionaštvo – korijeni i kontekstualizacija. On je kroz hadiske citate nastojao približiti slušaocima sami nastanak radikalnog poimanja vjere u vrijeme Muhammeda, a.s. i njegovih ashaba i kako se tada Allahov Poslanika, a.s., ponio prema onima koji su drugačije razmišljali i djelovali. Potom je mr. Meho-ef. Šljivo govorio na temu: Ko i kako govori u ime islama? On je sa imamima podijelio svoja imamska iskustva posebno ističući da brojnost ljudi na aktivnostima nije nikakav znak da je ono što imam radi dobro ili loše i da naše aktivnosti moraju biti kvalitetne i sa porukom, bez obzira što možda takve neće biti nagrađene aktivnom publikom. Potom je uslijedila diskusija gdje su imami izrazili svoju pozitivnu kritiku na seminar izražavajući punu podršku udruženju Ilmijje da nastavi sa ovakvim aktivnostima. Na kraju seminara pročitani su zaključci izvedeni iz izlaganja uvaženih gostiju, a prof. dr. Fuad Sedić je na kraju čestitao organizatoru i gostima na uspješnom seminaru i proučio hajir dovu.

Seminar je okončan podjelom certifikata, zajedničkim klanjanjem podne namaza i zajedničkim ručkom.

N. Horozović