Reisu-l-ulema: “Ne smijemo dozvoliti podvojenost našeg naroda – Udruženje ilmijje na tom putu je najvažniji faktor”

Reisu-l-ulema: “Ne smijemo dozvoliti podvojenost našeg naroda – Udruženje ilmijje na tom putu je najvažniji faktor”

Facebook
LinkedIn
Twitter

Danas je u Sarajevu prigodnim programom obilježen Dan Udruženja ilmijje i 104. godišnjica osnivanja ovog udruženja. Nakon proučene hatma-dove ispred Spomen-ploče u dvorištu Gazi Husrev-begove medrese program je nastavljen u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke. Gostima se obratio predsjednik Udruženja Mensur ef. Pašalić, koji je u svom obraćanju podsjetio na historijat Udruženja te na sadašnje aktivnosti i rezultate rada Udruženja.

Gostima su se obratili i hafiz Senaid Zajimović, ajatollah Ali Mohammadi Sejrati te reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

U svom obraćanju reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je govorio i o stanju ummeta danas, gdje je između ostalog rekao:

“Očekujemo da ulema islamskog ummeta preuzme veću odgovornost u popravljanju stanja muslimana u svim dijelovima ummeta. Mi ćemo se ovdje truditi da, kao ulema, doprinesemo da u ovom dijelu svijeta, na Balkanu, u Bosni i Hercegovini bude što manje takvih problema. Udruženje ilmijje je na tom putu najvažniji faktor. Mi ne smijemo dozvoliti podvojenost našeg naroda.”

U okviru današnjeg programa obilježavanja godišnjice Udruženja ilmijje potpisan je i Sporazum o saradnji Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Organizacije za vakufe i humanitarna pitanja Islamske Republike Iran. Sporazum su potpisali reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i direktor ove iranske organizacije ajatollah Ali Mohammadi Sejrati.p1030188

p1030242

p1030238

p1030255