SARAJEVO: SEMINAR ZA IMAME “IMAMSKI POZIV, VJERSKI RADIKALIZAM I NASILNI EKSTREMIZAM”

SARAJEVO: SEMINAR ZA IMAME “IMAMSKI POZIV, VJERSKI RADIKALIZAM I NASILNI EKSTREMIZAM”

Facebook
LinkedIn
Twitter

Sarajevo, 24. oktobar. Nakon ljetne pauze Udruženje ilmijje je danas nastavilo realizaciju seminara za imame pod nazivom IMAMSKI POZIV, VJERSKI RADIKALIZAM I NASILNI EKSTREMIZAM. Seminar je održan danas u Sarajevu za područje Okružnog odbora Udruženja ilmijje Sarajevo / Muftijstva sarajevskog. Ovaj seminar se održava pod visokim pokroviteljstvom reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića s ciljem podrške i jačanja časne misije imama. Svoju podršku održavanju seminara dao je i OSCE BiH.

Skup je otvorio Ešref ef. Alibegović, predsjednik Okružnog odbora Udruženja ilmijje Sarajevo, a prisutnim su se obratili dr. Enes ef. Ljevaković, muftija sarajevski i Mensur ef. Pašalić, predsjednik Udruženja.

Predavači su bili: prof. Mustafa ef. Spahić, o temi Poziv imama i izazovi vremena / vrijema fesada i raskoli u džematu; dr. Ferid ef. Dautović, o temi Imamet i čuvanje džemata / kur'anske pouke /; Aljo ef. Cikotić, o temi Živjeti vjeru – čuvanje emaneta i Poslanikova naslijeđa, hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, o temi Ko i kako govori u ime islama i prof. Muhamed Jusić, o temi Muslimanski sukobi i frakcionaštvo – korijeni i kontekstualizacija.

Prije ramazana seminar je održan za imame Banjalučkog i Bihaćkog muftijstva, a do kraja novembra će se održati i za imame s područja Zeničkog, Tuzlanskog, Goraždanskog, Travničkog i Mostarskog muftijstva / okružnog odbora Udruženja.
Današenjem seminaru pored imama Sarajevskog muftijstva prisustvovali su i vojni imami sa sarajevskog područja.