SARAJEVO: SEMINAR ZA IMAME “IMAMSKI POZIV, VJERSKI RADIKALIZAM I NASILNI EKSTREMIZAM”

SARAJEVO: SEMINAR ZA IMAME “IMAMSKI POZIV, VJERSKI RADIKALIZAM I NASILNI EKSTREMIZAM”

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter

Sarajevo, 24. oktobar. Nakon ljetne pauze Udruženje ilmijje je danas nastavilo realizaciju seminara za imame pod nazivom IMAMSKI POZIV, VJERSKI RADIKALIZAM I NASILNI EKSTREMIZAM. Seminar je održan danas u Sarajevu za područje Okružnog odbora Udruženja ilmijje Sarajevo / Muftijstva sarajevskog. Ovaj seminar se održava pod visokim pokroviteljstvom reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića s ciljem podrške i jačanja časne misije imama. Svoju podršku održavanju seminara dao je i OSCE BiH.

Skup je otvorio Ešref ef. Alibegović, predsjednik Okružnog odbora Udruženja ilmijje Sarajevo, a prisutnim su se obratili dr. Enes ef. Ljevaković, muftija sarajevski i Mensur ef. Pašalić, predsjednik Udruženja.

Predavači su bili: prof. Mustafa ef. Spahić, o temi Poziv imama i izazovi vremena / vrijema fesada i raskoli u džematu; dr. Ferid ef. Dautović, o temi Imamet i čuvanje džemata / kur'anske pouke /; Aljo ef. Cikotić, o temi Živjeti vjeru – čuvanje emaneta i Poslanikova naslijeđa, hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, o temi Ko i kako govori u ime islama i prof. Muhamed Jusić, o temi Muslimanski sukobi i frakcionaštvo – korijeni i kontekstualizacija.

Prije ramazana seminar je održan za imame Banjalučkog i Bihaćkog muftijstva, a do kraja novembra će se održati i za imame s područja Zeničkog, Tuzlanskog, Goraždanskog, Travničkog i Mostarskog muftijstva / okružnog odbora Udruženja.
Današenjem seminaru pored imama Sarajevskog muftijstva prisustvovali su i vojni imami sa sarajevskog područja.