GORAŽDE: SEMINAR ZA IMAME “IMAMSKI POZIV, VJERSKI RADIKALIZAM I NASILNI EKSTREMIZAM”

GORAŽDE: SEMINAR ZA IMAME “IMAMSKI POZIV, VJERSKI RADIKALIZAM I NASILNI EKSTREMIZAM”

Facebook
LinkedIn
Twitter

Goražde – 28. novembar 2016. Seminar pod nazivom  IMAMSKI POZIV, VJERSKI RADIKALIZAM I NASILNI EKSTREMIZAM  za imame s područja Okružnog odbora Udruženja ilmijje Goražde/ Muftijstvo goraždansko, održan je danas u Goraždu.

Na početku seminara prisutnim imamima obratio se Remzija ef. Pitić, muftija goraždanski i Mensur ef. Pašalić predsjednik Udruženja ilmijje IZ u BiH.

Nakon programom predviđenih izlaganja prof. Mustafe ef. Spahića, dr. Ferida ef. Dautovića, Alje ef. Cikotića, hfz. doc. dr. Mevludina ef. Dizdarevića i prof. Muhameda Jusića, razgovaralo se o izazovima imamskog poziva u kontekstu vjerskog radikalizma i uzrocima tog fenomena; genezi nastanka i djelovanja ekstremnih ideoloških skupina; pseudonarativu o vjeri; interpretaciji i reinterpretaciji islamskih izvora; govoru mržnje i ulozi imama u čuvanju i promoviranju islamskih vrijednosti i stabilnosti u džematskim zajednicama.

U 2016. godini ovo je sedmi seminar Udruženja ilmijje za imame o temi imamskog poziva, vjerskog radikalizma i nasilnog ekstremizma, a 7. decembra 2016. u Mostaru će biti održan i posljednji iz ovog ciklusa.

Seminar se održava pod visokim pokroviteljstvom reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića s ciljem podrške i jačanja časne misije imama. Podršku održavanju seminara dao je i OSCE BiH.

gorazde3 gorazde2 gorazde1

 

gorazde4