SEMINAR “IMAMSKI POZIV, VJERSKI RADIKALIZAM I NASILNI EKSTREMIZAM“ ODRŽAN I U MOSTARU

SEMINAR “IMAMSKI POZIV, VJERSKI RADIKALIZAM I NASILNI EKSTREMIZAM“ ODRŽAN I U MOSTARU

Facebook
LinkedIn
Twitter

Mostar, 07. decembar. Udruženje Ilmijje BiH danas je u Mostaru realiziralo osmi seminar pod nazivom  „Imamski poziv, vjerski radikalizam i nasilni ekstremizam“. Seminar u Mostaru je posljednji u 2016. godini, a održan ju svim muftijstvima na području Bosne i Hercegovine. Imamima s područja Mostarksog muftijstva na početku seminara obratili su se mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović i predsjednik Udruženja Ilmije BiH Mensur ef. Pašalić.

Projekat je dobro prihvaćen među imamima u BiH ali i našoj dijaspori. Sa sastanka glavnih imama iz 306 bošnjačkih džemata iz dijaspore dobili smo poziv da sličan seminar organiziramo i za njih, tako da ćemo u koordinaciji sa drugim vjerskim zajednicama i crkvama pokušati i izvan naše zemlje relevantno govoriti o temi imamskog poziva, vjerskog radikalizma i nasilnog ekstremizma, kazao je u svom obraćanju predsjednik Udruženja ilmijje, te istakao da će Udruženje, prema trogodišnjoj Strategiji koju je početkom 2016. godine usvojio Glavni odbor, nastaviti razvijati programe i projekte od interesa članova Udruženja, ali i projekte za poboljšanje općeg ambijenta u kojem imami rade i djeluju. Na kraju se srdačno zahvalio mostarskom muftiji Dedoviću i imamima s područja Mostarskog muftijstva  na podršci koju su pokazali u projektima Udruženja ilmije.

Na današnjem seminaru uvodna izlaganja održali su prof. Mustafa ef. Spahić, o temi „Poziv imama i izazovi vremena, vrijema fesada i raskoli u džematu“,  dr. Ferid ef. Dautović, o temi „Imamet i čuvanje džemata,  Aljo ef. Cikotić, o temi „Živjeti vjeru – čuvanje emaneta i Poslanikova naslijeđa“, hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, o temi „Ko i kako govori u ime islama“ i prof. Muhamed Jusić, o temi „Muslimanski sukobi i frakcionaštvo – korijeni i kontekstualizacija“.

Seminar je organiziran pod visokim pokroviteljstvom reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića i uz podršku OSCE BiH.

mostar6 mostar4 mostar3 mostar2