Održana 3. redovna sjednica Skupštine Udruženja ilmijje

Održana 3. redovna sjednica Skupštine Udruženja ilmijje

Facebook
LinkedIn
Twitter

Sarajevo, 24. maj. Treća redovna sjednica Skupštine Udruženja ilmijje IZ u BiH održana je danas u Sarajevu. Sjednicom je predsjedavao Vehid ef. Arnaut, predsjednik Skupštine.
Pored delegata u Skupštini i članova Glavnog odbora Udruženja sjednici su prisustvovali su i predsjednik Sabora IZ u BiH gosp. Hasan Čengić, Hamed ef. Efendić, izaslanik Reisu-l-uleme, rukovodilac Ureda za hadž Nezim ef. Halilović te prof. Halim Husić ispred uprave Gazi Husrev-begove medrese, kao domaćina ovog skupa.

Na početku sjednice prisutnim delegatima obratio se izaslanik Reisu-l-uleme Hamed ef. Efendić koji je prisutnima prenio selame vrhovnog poglavara IZ u BiH. Uz želje za uspješan rad Skupštine on se osvrnuo na pitanje obaveze države za izmiravanja obaveza penzionog i zdravstvenog osiguranja za imame, kao i na penzionisane imame sa veoma malim penzijama. „Naša solidarnost sa ovim kolegama mora biti veća i naše razumijevanje i poštovanje prema njima mora biti bolje i veće, jer su oni nama sačuvali i predali džemate“, kazao je, između ostalog, Efendić. Na kraju je još jednom istaknuo punu podršku Rijaseta radu i aktivnostima Udruženja ilmijje.

Predsjednik Sabora IZ Hasan Čengić podsjetio je na značaj i ulogu Udruženja ilmijje, posebno u teškom periodu socijalističkog državnog uređenja, u vrijeme samo formalno proklamovanih sloboda. „Kad pomislite da vam je najteže, znajte da je tada bilo još teže.“, kazao je. On je također ukazao i na historijske izdavačke projekte Udruženja ilmijje, a naročito glasila Udruženja ilmijje PREPOROD, koji je tada imao veću težinu od pojave bilo koje političke partije Bošnjaka u BiH danas.

U radnom dijelu sjednice delegati su razmotrili i usvojili Izvještaj o radu Glavnog odbora za 2016. te Finansijski izvještaj za 2016. godinu. O radu u protekloj godini, ali o aktuelnim projektima Udruženja govorio je predsjednik Udruženja Mensur ef. Pašalić, ukazavši na osnovne značajke u radu Udruženja: život u mubarek islamu i rad na jačanju i razvoju IZ-e, država BiH – njena sigurnost i prosperitet, pažnja prema plemenitom bošnjačkom narodu te briga o radno-pravnom statusu naših imama.

Potom je potvrđen Plan i program rada Glavnog odbora za 2017. godinu te Finansijski plan Glavnog odbora za 2017. godinu. Predložene izmjene i dopune Statuta Udruženja vraćene su na doradu, a bit će upućene i na javnu raspravu.
Skupština je izrazila opredjeljenje da stoji iza imama u provođenju njihove misije u džematima, dajući punu podršku u čuvanju dostojanstva i integriteta imama kao i jedinstva Islamske zajednice u cjelini.