Održana 3. redovna sjednica Skupštine Udruženja ilmijje

Održana 3. redovna sjednica Skupštine Udruženja ilmijje

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter

Sarajevo, 24. maj. Treća redovna sjednica Skupštine Udruženja ilmijje IZ u BiH održana je danas u Sarajevu. Sjednicom je predsjedavao Vehid ef. Arnaut, predsjednik Skupštine.
Pored delegata u Skupštini i članova Glavnog odbora Udruženja sjednici su prisustvovali su i predsjednik Sabora IZ u BiH gosp. Hasan Čengić, Hamed ef. Efendić, izaslanik Reisu-l-uleme, rukovodilac Ureda za hadž Nezim ef. Halilović te prof. Halim Husić ispred uprave Gazi Husrev-begove medrese, kao domaćina ovog skupa.

Na početku sjednice prisutnim delegatima obratio se izaslanik Reisu-l-uleme Hamed ef. Efendić koji je prisutnima prenio selame vrhovnog poglavara IZ u BiH. Uz želje za uspješan rad Skupštine on se osvrnuo na pitanje obaveze države za izmiravanja obaveza penzionog i zdravstvenog osiguranja za imame, kao i na penzionisane imame sa veoma malim penzijama. „Naša solidarnost sa ovim kolegama mora biti veća i naše razumijevanje i poštovanje prema njima mora biti bolje i veće, jer su oni nama sačuvali i predali džemate“, kazao je, između ostalog, Efendić. Na kraju je još jednom istaknuo punu podršku Rijaseta radu i aktivnostima Udruženja ilmijje.

Predsjednik Sabora IZ Hasan Čengić podsjetio je na značaj i ulogu Udruženja ilmijje, posebno u teškom periodu socijalističkog državnog uređenja, u vrijeme samo formalno proklamovanih sloboda. „Kad pomislite da vam je najteže, znajte da je tada bilo još teže.“, kazao je. On je također ukazao i na historijske izdavačke projekte Udruženja ilmijje, a naročito glasila Udruženja ilmijje PREPOROD, koji je tada imao veću težinu od pojave bilo koje političke partije Bošnjaka u BiH danas.

U radnom dijelu sjednice delegati su razmotrili i usvojili Izvještaj o radu Glavnog odbora za 2016. te Finansijski izvještaj za 2016. godinu. O radu u protekloj godini, ali o aktuelnim projektima Udruženja govorio je predsjednik Udruženja Mensur ef. Pašalić, ukazavši na osnovne značajke u radu Udruženja: život u mubarek islamu i rad na jačanju i razvoju IZ-e, država BiH – njena sigurnost i prosperitet, pažnja prema plemenitom bošnjačkom narodu te briga o radno-pravnom statusu naših imama.

Potom je potvrđen Plan i program rada Glavnog odbora za 2017. godinu te Finansijski plan Glavnog odbora za 2017. godinu. Predložene izmjene i dopune Statuta Udruženja vraćene su na doradu, a bit će upućene i na javnu raspravu.
Skupština je izrazila opredjeljenje da stoji iza imama u provođenju njihove misije u džematima, dajući punu podršku u čuvanju dostojanstva i integriteta imama kao i jedinstva Islamske zajednice u cjelini.