OTVORENI XIX SPORTSKI I KULTURNO-EDUKATIVNI SUSRETI IMAMA

OTVORENI XIX SPORTSKI I KULTURNO-EDUKATIVNI SUSRETI IMAMA

Facebook
LinkedIn
Twitter

Cazin, 15. juli. U Medresi “Džemaluddin Čaušević” otvoreni su XIX sportski i kulturno-edukativni susreti članova Udruženja ilmijje i uposlenika Islamske zajednice. Susrete je otvorio muftija bihaćki Hasan ef. Makić. Dobrodošlicu su također uputili Izet ef. Šahinović, predsjednik Okružnog odbora Udruženja ilmijje Bihać, gosp. Nermin Ogrešević, gradonačelnik Grada Cazina i gosp. Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona. Prisutnima su se obratilii predsjednik Udruženja Mensur ef. Pašalić i predsjednik Odbora za sport Nesib ef. Hadžić.

Na susretima učestvuje oko 250 imama, predstavnika svih okružnih odbora Udruženja ilmijje, odnosno muftijstava iz BiH, Sandžačkog muftijstva, ekipa imama iz bošnjačke dijaspore te ekipa uposlenika Rijaseta IZ u BiH.

Pored sportsko-rekreativnog i takmičarskog programa, u skladu sa programskim opredjeljenjem Odbora za sport, domaćini iz Okružnog odbora Udruženja ilmijje Bihać pripremili su bogat kulturno-edukativni sadržaj, kako u Cazinu, tako i na širem području Unsko-sanskog kantona: sat historije u Gradskoj džamiji u Cazinu i na tvrđavi u Ostrošcu te posjeta Bihaću i Štrbačkom buku.

Učesnici Susreta će u Bužimu obići turbe rahmetli Izeta Nanića, heroja oslobodilačkog rata, Muzej-sobu 505. viteške brigade Armije RBiH, novosagrađeni Islamski kulturni centar i hajr-česmu, podignutu pred duše poginulih Ljutih Krajišnika – vatrenih navijača fudbalske reprezentacije BiH. U Velikoj Kladuši imami će posjetiti šehidsko spomen-obilježje u haremu Gradske džamije, odakle će prodefilovati Velikom Kladušom do kule Muje Hrnjice. Susreti traju do 19. jula.

U organizaciji ovogodišnjih susreta poseban doprinos dala je Medresa “Džemaluddin Čaušević”, koja već treći put ugošćava učesnike ovog skupa imama, prvi put 2000., a potom 2005. i ove godine. Prepoznajući značaj i ulogu Udruženja ilmijje i imama u savremenom društvu punu podršku održavanju Susreta dali su i Vlada USK i Grad Cazin.