BOGAT SPORTSKI I KULTURNO-EDUKATIVNI SADRŽAJ NA XIX SPORTSKIM SUSRETIMA

BOGAT SPORTSKI I KULTURNO-EDUKATIVNI SADRŽAJ NA XIX SPORTSKIM SUSRETIMA

Facebook
LinkedIn
Twitter

Cazin, 17. Juli. U sklopu XIX-ti sportskih i kulturno edukativnih susreta članova Udruženja Ilmijje i uposlenika Islamske zajednice koji se ove godine održavaju u Cazinu, trećeg dana susreta domaćini su organizovali mnoštvo zanimljivih aktivnosti kulturnog i edukativnog karaktera.

Bogat kulturno-edukativni sadržaj počeo satom historije na tvrđavi u Ostrošcu. Tvrđava Ostrožac je dvorac koji se nalazi u naselju Ostrožac, opština Cazin, jedna od najčuvenijih utvrda u BIH. Dvorac datira iz 16. vijeka kada su Osmanlije osnovali osmanlijsku pokrajinu Bosna. Od 8. novembra 2013. Tvrđava Ostrožac nalazi se na listi nacionalnih spomenika BIH.

Noć prije imami su posjetili staru džamiju u Cazinu, koja je jedna od najstarijih u BIH i u kojoj se odigrao poznati događaj od 11. septembra nazvan „Glas imama“.

Podne namaz obavljen je u džamiji Ripač sa prelijepim turbetom. Historičari bilježe da je u bihaćkom okrugu svojevremeno postojalo 46 džamija, od kojih neke ne postoje, a neke su uništene u toku proteklog rata.

Sljedeća destinacija bila je zaista prekrasni vodopad Štrbački buk koji je visok 24 metra i koji se nalazi na rijeci Uni. Ono što je zanimljivo spomenuti jeste da se nalazi na granici Hrvatske i BIH. Štrbački buk je također na listi nacionalnih spomenika BIH.

PREDAVANJE U GRADSKOJ DŽAMIJI U CAZINU

 

HISTORIJSKI ČAS NA KULI U OSTROŠCU
HISTORIJSKI ČAS NA KULI U OSTROŠCU

 

RUČAK PORED UNE U BIHAĆU

 

ŠTRBAČKI BUK