Emotivna promocija u Kiseljaku: Suze prisutnih i bolna svjedočenja preživjelih

Emotivna promocija u Kiseljaku: Suze prisutnih i bolna svjedočenja preživjelih

Facebook
LinkedIn
Twitter

Kiseljak, 10. februara.  U Vakufsko-administrativnom centru u Kiseljaku je održana promocija filma „Imami logoraši“ te predavanje predsjednika Udruženja Ilmijje IZ u BiH, Mensur ef. Pašalića.

Program je počeo prelijepim učenjem ajeta iz Časnoga Kur'ana, mladoga softe Farisa Berbića, nakon čega se velikom broju prisutnih obratio glavni imam MIZ Kiseljak Kenan ef. Bajrić koji je naglasio da ova promocija filma i predavanje predstavljaju još jednu u nizu aktivnosti MIZ Kiseljak.

Posebne emocije kod prisutnih je pobudio bivši glavni imam MIZ Kiseljak Muharem ef. Sijerčić koji se u svome emotivnom i „teškom“ obraćanju sjetio svojih logorskih dana kada je bivao pretučen zajedno sa svojim džematlijama. Suze kod prisutnih su se pojavile kada je spominjao golgotu stradanja mještana sela Rotilj gdje je vidio sva zvjerstva koja su počinili zločinci iz HVO-a. Najteža scena, kako kaže Muharem efendija, je bila kada je vidio ubijene i masakrirane džematlije pored puta koje su zločinci ostavili tako da svojim tijelima formiraju oblik krsta.

Nakon Muharem efendije, prisutnima se obratio Mensur ef. Pašalić koji je govorio o iskustvima 125 imama koji su prolazili kroz zločinače logore VRS-a, HVO-a i APZB-a. Naveo je i strašan slučaj imama iz Semizovca pred čijim su očima ubili njegovo četvero djece od čega je najmlađa kćerka bila samo dva mjeseca stara. Nakon djece su ubili njegovu suprugu, a zatim i efendiju.

Efendija Pašalić je uradio i kratki osvrt na aktivnosti MIZ Kiseljak te kazao kako ga raduje da muslimani Kiseljaka sada hodaju uspravne kičme boreći se za svoja prava ne poginjući glavu pred bilo kime osim pred Dragim Bogom.

Nakon predavanja, prikazan je film „Imami logoraši“ čiji su kraj prisutni ispratili sa učenjem tekbira.

Promociji su prisustvovali i brojne javne ličnosti iz Kiseljaka, generalni direktor BH Pošte Mirsad Mujić, direktor OŠ “Kiseljak 1” Nermin Merhemić, predsjednik OO SDA Kiseljak Asmer Japaur, predsjednik OO SBB i zlatni ljiljan Senad Bejtić Kinkel.