PROMOCIJA DOKUMENTARNOG FILMA „IMAMI ŠEHIDI“ U JANJI

PROMOCIJA DOKUMENTARNOG FILMA „IMAMI ŠEHIDI“ U JANJI

Facebook
LinkedIn
Twitter

U petak 13.04.2018. godine u organizaciji Medžlisa Islamske Zajednice Janja a u saradnji sa Glavnim odborom Udruženja Ilmijje BiH u prepunim prostorijama Atik džamije u Janji upriličena je prezentacija dokumentarnog filma „Imami šehidi“.

Omer ef. Camić, glavni imam Medžlisa IZ Janja u uvodnom izlaganju poselamio je predsjednika Udruženja ilmijje Mensur ef. Pašalića, potpredsjednika Nesib ef. Hadžića i sekretara Glavnog odbora Sadžid ef. Ramića. Selameći prisutne predstavnike udruženja logoraša i demobilisanih boraca, Omer ef. je podsjetio da je projekcija filma “Imami šehidi” sadržaj kojim se otvara ovogodišnja manifestacija “Da se ne zaboravi, da se ne ponovi”, u povodu sjećanja na stradanje Bošnjaka Janje 1992-1995. Mensur ef. Pašalić je govorio o ulozi imama tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i njihovom doprinosu, kada su sa svojim džematlijama stali u odbranu naše domovine. U svom obraćanju Mensur ef. prezentirao je dosadašnje projekte Udruženja Ilmijje kao i misiju i značaj Udruženja.

Ovo je bila 61. promocija filma “Imami šehidi” koju organizira Udruženje Ilmijje BiH. Potpredsjednik Udruženja Nesib ef. Hadžić osvrćući se na blistave primjere patriotizma imama, podsjetio je prisutne džematlije i na logorske kazamate kroz koje su imami sa svojim džetlijama prolazili tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Nakon projekcije filma, tokom koje prisutni nisu mogli skriti uzdahe boli, domaćini su goste upoznali sa aktuelnim stanjem i projektima Islamske zajednice u Janji i Bijeljini. Osvrćući se na stanje Bošnjaka i projekte Islamske zajednice u Janji predsjednik Udruženja ilmijje je čestitao Bošnjacima Janje na patritizmu i odanosti vrijednostima naše vjere i našeg naroda. Mensur ef. je iskoristio priliku da oda priznanje i pohvali napore imama Medžlisa Janja, na čelu sa glavnim imamom Omer ef. Camićem, za njihov doprinos povratku i ostanku Bošnjaka na stoljetnim ognjištima, i trud koji ulažu na jačanju Medžlisa Janja i Islamske zajednice u cjelini.