LUKAVAC – ODRŽANA PROJEKCIJA DOKUMENTARNIH FILMOVA “IMAMI ŠEHIDI” I “IMAMI LOGORAŠI”

LUKAVAC – ODRŽANA PROJEKCIJA DOKUMENTARNIH FILMOVA “IMAMI ŠEHIDI” I “IMAMI LOGORAŠI”

Facebook
LinkedIn
Twitter

Okružni odbor Udruženja Ilmijje Lukavac večeras je u velikoj sali Centra za kulturu u Lukavcu održao video projekcije Udruženja Ilmijje u BIH „Imami šehidi“ i „Imami logoraši“.
Projekcijom dijelova iz filmova „Imami šehidi“ i „Imami logoraši“, u kojima su prikazane istinite priče i izjave Bosanskohercegovačkih Imama koji su preživjeli golgote logora u proteklom ratu, niko od prisutnih u gledalištu nije ostao ravnodušan. Na žalost mnogi od Imama nisu preživjeli strahote rata dok je u logorima u BiH završilo 125 Imama, nad kojima je provođena velika tortura.

Treba gledati u budućnost, ali ne smijemo zaboraviti prošlost. ‘Imami logoraši’ je film koji je specifičan iz više elemenata, a između ostalog i prema tome što je u njemu, današnji reisu-l-ulema Husein-ef Kavazović, koji je pola godine bio zarobljen u logoru u blizini Konjica, a danas kako znamo zagovara suživot.

“Nažalost, stradanja imama logoraša nisu bila predmetom ozbiljnije studije ili istraživanja, i oni i tu dijele sudbinu svojeg naroda. Treba li i podsjetiti da u Bosni i Hercegovini još uvijek nije riješen status logoraša? Stoga je i izlišno govoriti o potrebi za produkcijom dokumentarnog filma o imamima koji su prošli strahote logora diljem Bosne i Hercegovine. Naravno, ni u jednom filmu do sada nismo prenaglašavali ulogu imama, ali smo htjeli kazati da su bili uz svoj narod. Tražili smo objektivnost, i čini mi se da smo je dobili, kao što smo dobili i donekle preciznije podatke o broju i imenima imama koji su prošli kroz kazamate tokom agresije na BiH. Da se odmah poslije agresije pristupilo studioznijem istraživanju i prikupljanju podataka o braniocima naše domovine onda bi ti podaci bili dosta precizniji.”

Dokumentarni film “Imami logoraši”, čiji su autori Nedim Hrbat i Muhamed Halilović, sniman je na lokacijama širom Bosne i Hercegovine.

Prisutnima se prvi uz prigodan govor obratio Zijad-ef Vehabović, poželjevši toplu dobrodošlicu gostima i prisutnim džematlijama džemata Medžlisa Islamske zajednice Puračić u Lukavcu.

Učešće u izlaganju su takođe uzeli i gosti od kojih izdvajamo:

Mensur-ef. Pašalić, predsjednik Udruženja Ilmijje

Nesib-ef. Hadžić, podpredsjednik Udruženja Ilmijje

Sifet-ef. Suljić, predsjednik Okružnog odbora Ilmijje

Sadžid-ef. Ramić, sekretar Glavnog odbora Udruženja Ilmijje

Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca i raseljenih lica F BiH

S obzirom da veliki broj Imama koji su preživjeli strahote logora, danas na žalost nisu među živima i kako je rekao Mensur-ef Pašalić, preselili su na onaj bolji svijet, filmovi su snimljeni kako bi sjećanje na njih ostalo vječno i “Da se nikad ne zaboravi”

http://www.ltk-info.com