Posjeta Istočnoj Bosni i takmičenje iz atletike

Posjeta Istočnoj Bosni i takmičenje iz atletike

Facebook
LinkedIn
Twitter

 

U okviru programa dvadesetih Kulturno-edukativnih i sportskih susreta članova Udruženja ilmijje i uposlenika Islamske zajednice u BiH 17. jula upriličena je posjeta Višegradu, Goraždu i Foči

U Višegradu, na Mostu Mehmed-paše Sokolovića prisutnima se obratio imam Medžlisa Višegrad Esad-ef. Grabus koji je upoznao priustne o trenutnom stanju Bošnjaka u Višegradu. U Goraždu je učesnike dočekao glavni imam Rasim-ef. Džafić i muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, koji su prisustvovali i takmičenju iz atletike na gradskom stadionu u Goraždu. “Novina je ove godine da na manifestaciji učestvuje i reprezentacija iz Sandžaka, te dijaspore, a koja okuplja imame iz SAD, Norveške i Austrije”, kazao na stadionu predsjednik Udruženja ilmijje Mensur ef. Pašalić, naglašavajući da se već sad može govoriti o internacionalom druženju ove vrste.

Fotogalerija 

Imami su u Goraždu posjetili i spomen-obilježje stradalim Bošnjacima u toku agresije na BiH, a ekskurzija je nastavljena u obilasku džamija i znamenitosti u Foči. Nakon predavanja muftije Pitića u Carevoj džamiji u Foči, u kojem je, između ostaloga, kazao da je nekada bilo 52% Bošnjaka u Foči, a sada u gradu živi oko 50 Bošnjaka, predsjednik Udruženja ilmijje Mensur ef. Pašalić i predsjednik Odbora za sport Nesib ef. Hadžić uručili su zahvalnicu muftiji Pitiću za doprinos Udruženju ilmijje i organizaciji susreta i u Goraždu, Višegradu i Foči.

Nakon povratka u Sarajevo, učesnici su imali priliku imati rekreativno druženje na bazenima. Danas su na rasporedu predfinalna takmičenja, a učesnici će posjetiti i Tunel i ratnu džamiju na Igmanu. Također, u večernjim satima bit će upriličeno druženje s reisu-l-ulemom na Jarčedolima, imanju Gazi Husrev-begove medrese u Srajevu.