Završeni jubilarni Kulturno-edukativni i sportski susreti: Pehar otišao u Zeničko muftijstvo

Završeni jubilarni Kulturno-edukativni i sportski susreti: Pehar otišao u Zeničko muftijstvo

Facebook
LinkedIn
Twitter

U periodu od 15. do 19. jula u Sarajevu su održani jubilarni dvadeseti Kulturno-edukativni i sportski susreti članova Udruženja ilmijje i uposlenika Islamske zajednice u BiH. Najbolji plasman imao je sportski tim koji je predstavljao Zeničko muftijstvo

Svečanost zatvaranja jubilarnih kulturno-edukativnih i sportskih susreta članova Udruženja ilmijje upriličena je  19. jula u dvorani “Ramiz Salčin“ u sarajevskoj općini Novi Grad, kada su proglašeni pobjednici i dodijeljene medalje s diplomama. Ove susrete od 1998. godine organizuje i priprema Udruženje ilmijje, odnosno Odbor za sport Udruženja ilmijje, čija je ideja vodilja bila i ostala druženje i upoznavanje uz neizostavne sportske aktivnosti.

Fotogalerija

Prema riječima učesnika ovi susreti su jedan do najvažnijih projekata Islamske zajednice posvećen prvenstveno imamima koji su se, pored rekreacije, mogli tokom četverodnevnih susreta družiti i razmijeniti iskustva i ideje u vezi s njihovim radom.

Generalna odlika ovih susreta, sa kojom su saglasni svi učesnici, jeste dobra organizacija i sjajno domaćinstvo Odbora za sport Udruženja ilmijje. Podršku u organizaciji dali su Muftijstvo sarajevsko i Medžlis Sarajevo te Muftijstvo goraždansko.

“Želim iskazati zahvalnost Ilmijji koja nas je pozvala i naš odziv jeste odraz zahvalnosti te pokazatelj da smo dio IZ. Ovo je još jedna identifikacija s našom Islamskom zajednicom. U ovogodišnjem timu Bošnjačke dijaspore prisutni su imami i iz Amerike. Hvala organizatorima što možemo biti dio ovog projekta i što možemo uspostavljati poznanstva radi budućiih zajedničkih projekata“, kazao je imam Hasudin-ef. Atanović iz Austrije.

Prisutnima se obratio predsjednik Udruženja ilmijje Mensur-ef. Pašalić i potpredsjednik Udruženja i predsjednik Odbora za sport Nesib-ef. Hadžić koji je uručio efendiji Pašaliću hediju, odnosno dres s njegovim imenom kao znak zahvale na podršci u organizaciji ovih susreta. Gost na zatvaranju susreta bio je muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić. Uručena su i priznanja Vojnom muftijstvu te Abdulahu ef. Dediću i Jonuzu Džankoviću koji su u proteklih dvadeset godina učestvovali u organizaciji ovih susreta.

Reisu-l-ulema s učesnicima Kulturno-edukativnih susreta

Takmičarski dio

U okviru sportskog programa susreta održana su takmičenja u futsalu, košarci, odbojci, atletici, stonom tenisu, šahu i streljaštvu. Učesnici su pokazali visok nivo spremnosti, a nakon sublimiranja rezultata najbolji su bili predstavnici Zeničkog muftijstva, koji su zauzeli prvo mjesto u ukupnom poretku s 97 osvojenih bodova. Drugoplasirani su bili predstavnici Tuzlanskog muftijstva s 90.3, dok je treće mjesto u ukupnom plasmanu pripalo takmičarima Rijaseta IZ s 80.2 bodova. U odbojci prvo mjesto je pripalo ekipi Tuzlanskog muftijstva, drugo ekipi Sarajevskog muftijstva i treće ekipi Rijaseta IZ. Pehar u košarci je pripao predstavnicima Bošnjačke dijaspore, koji su i dobitnici nagrade za fair-play. Drugo mjesto osvojili su momci iz Sandžaka, predstavnici Mešihata IZ u Srbiji, a treće Mostarsko muftijstvo. U futsalu su bili najbolji sportisti iz Zeničkog muftijstva. Drugo mjesto je pripalo Sandžaku, a treće Mostarskom muftijstvu.

Titula prvaka u šahu je pripala Husi Dedić (Mešihat IZ u Crnoj Gori). Drugo mjesto je osvojio veteran u šahu Salih Smajlović koji je predstavljao Rijaset IZ, a treće mjesto je pripalo Hasanu Pašiću iz Bihaćkog muftijstva. Prvak u stonom tenisu je ostao Fadil Maljoki (Rijaset), a drugo i treće mjesto osvojili su Osman Špago (Mostarsko) i Zijad Hasanović (Tuzlansko muftijstvo II). Muris Šehić iz Sarajeva je bio najbolji u streljaštvu. Drugo mjesto je osvojio Nedžad Babaluk (Vojno muftijstvo), a treće Sumedin Kobilica (Zeničko muftijstvo). Senahid Mihaljević iz Sarajevskog muftijstva je bio najbolji u skoku udalj. Drugo mjesto je pripalo Mirsadu Ademoviću iz Crne Gore, a treće Osmanu Špagi iz Mostara. Najbolji u bacanju kugle je bio aktuelni prvak Bilal Memišević (Rijaset). Drugo mjesto je osvojio hafiz Saudin Gobeljić iz Tuzle, a treće Adem Heganović koji je predstavljao Sarajevsko muftijstvo. Nermin Pašalić iz Zenice, s vremenom 11:51 bio je najbrži u trčanju na 100m. Drugi je bio Mirsad Ademović iz Crne Gore, a treći Mehmed Mujić iz Tuzlanskog muftijstva, koji je osvojio prvo mjesto u trčanju na 800m. Drugi je bio Samed Kozlić iz Zeničkog, a treći Hariz Prozo iz Sarajevskog muftijstva. Najbolja u štafeti 4x100m bila je ekipa Zeničkog muftijstva. Druga je bila ekipa Mešihata IZ u Crnoj Gori, a treća ekipa Sarajevskog muftijstva. Ukupni plasman u atletici je slijedeći: Zeničko muftijstvo, Mešihat IZ u Crnoj Gori i Sarajevsko muftijstvo.

Najbolji golman susreta je bio Mirzad Kozlić iz Muftijstva zeničkog, a titulu najboljeg igrača u futsalu ponio je Nermin Pašalić također iz Muftijstva zeničkog.

 

“Ove godine smo imali zaista bogat program van takmičarskog dijela, a naročito što smo u Sarajevu. Tu je bio i bazen, koji je imamima dao poseban ambijent opuštenosti. Ovo je i jedna vrtsa jedan brainstorminga, jer imami mogu razmijeniti iskustva i različite ideje o svojoj profeciji.“ Abid Pašić, Banjalučko muftijstvo

Bogat kulturno-edukativni program

Pored takmičenja u futsalu, košarci, odbojci, atletici, šahu i tenisu, ovi susreti sadržavaju i obilazak znamenitosti, spomenika i važnih kulturno-historijskih lokacija.

Svečano otvaranje upriličeno je 15. jula u dvorani Ramiz Salčin, gdje su se obratili predstavnici Udruženja ilmijje i izaslanik reisu-l-uleme muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković. Također, na svečanosti otvaranja uručene su i zahvalnice Muftijstvu sarajevskom, Vojnom muftijstvu, Medžlisu Sarajevo, BH Pošti, Agenciji za certificiranje halal kvalitete te Hazimu ef. Krupaliji koji je bio glavni inicijator sportskih susreta prije dvadeset godina.

Drugi dan susreta, između takmičarskog programa, učesnici su posjetili znamenitosti u Sarajevu, između ostalih i Memorijalni centar Kovači i Muzej Alija Izetbegović te imali sastanak s glavnim imamom Medžlisa Sarajevo hafizom Kenanom ef. Musićem i vojnim muftijom Hadis-ef. Pašalićem, dok je treći dan bio rezervisan za posjetu Istočnoj Bosni. Učesnici su posjetili Višegrad i Foču, te Goražde gdje je održano takmičenje u atletici.

Pored posjete Aladža-džamiji, koja je još u izgradnji, učesnici su klanjali podne-namaz u Carevoj džamiji, gdje se obratio muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, kojem je predsjednik Udruženja ilmijje Mensur ef. Pašalić uručio zahvalnicu za podršku Udruženju i organizaciji sportskih susreta.

U srijedu, 18. jula, učesnici su posjetili Tunel spasa i ratnu džamiju na Igmanu, gdje je upriličeno druženje nakon podne-namaza. Isti dan, učesnici su imali zajedničko druženje na Jarčedolima, imanju Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, a prisutnima se obratio i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

“Zahvaljujem se domaćinima koji su se potrudili da ovo druženje protekne u prelijepom ambijentu. Za mene je ovo, prije svega, druženje imama i ljudi koji su uključeni u rad IZ. Ovo  je jedinstvena prilika da se družimo. Također, za mene imama iz Krajine je bila vrlo bitna ekskurzija u Istočnu Bosnu i zaista me to obradovalo“, kazao je Enver-ef. Kovačević iz Bihaćkog muftijstva.