Presjednik ilmijje u povodu 26. godišnjice zločina u Ahmićima govorio na tribini „Učešće MUP-a u odbrani Viteza“

Presjednik ilmijje u povodu 26. godišnjice zločina u Ahmićima govorio na tribini „Učešće MUP-a u odbrani Viteza“

Facebook
LinkedIn
Twitter

Povodom obilježavanja 26. godišnjice početka ubijanja Bošnjaka u Ahmićima i ostalim mjestima općine Vitez, u subotu 13. aprila, u ovom gradu je održana Tribina pod nazivom „Učešće MUP-a u odbrani Viteza“.

Gosti predavači su bili državni poslanik Šemsudin Mehmedović, penzionisani ministar MUP-a RBiH Avdo Hebib, ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara i predsjednik udruženja Ilmijje Mensur ef. Pašalić.

Sala vatrogasnog doma u Vitezu bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Tribini su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti SBK, veliki broj građana i intelektualaca općine Vitez, porodice ubijenih i bivši pripadnici MUP-a RBiH.

Tribinu je otvorio predsjednik Udruženja Ilmijje Mensur ef. Pašalić, koji se prisjetio svog medresanskog kolege, ubijenog Šabana Mahmutoviću. Kazao je kako je, u vrijeme napada HVO-a na Bošnjake u Vitezu, Šaban Mahmutović obavljao dužnost komandira policijske stanice Vitez ali da njegovo ubistvo do danas nije riješeno.

Ministar Čampara u svom govoru je podsjetio na društveno-političke prilike u BiH 1993. godine, na osnivanje paradržavne tvorevine HZHB i učešće policijskih snaga kao ključnog faktora u odbrani BiH od agresora.

Ratni ministar unutrašnjih poslova RBiH Avdo Hebib, također se osvrnuo na teški period odbrane suvereniteta BiH. Pozvao je hrvatsku vlast da se ogradi od ratnih zločinaca poput Darija Kordića koji po crkvama i studentskim domovima širom Hrvatske drži propovijedi i propagira politiku koja je u Međunarodnom sudu u Hagu osuđena i okarakterisana kao udruženi zločinački poduhvat.

Poslanik u državnom Parlamentu Šemsudin Mehmedović je kazao da je jezgro formiranja Armije BiH 1992. godine, pored Teritorijalne odbrane, bila bosanskohercegovačka policija u kojoj su radili naši patrioti.

”Političke strukture treba da rade na osnaživanju naše policije, a koja, opet, treba da radi na očuvanju civilizacijskih vrijednosti. Narod treba da prepozna snagu koja svakodnevno stoji ispred njega i koja je uvijek za boljitak spremna za žrtvu! Policajci treba da sa velikim uvažavanjem gledaju na naše građane, jer su u funkciji njihove sigurnosti!” – kazao je Mehmedović.

”Ovo govorim u spomen 116 šehida Ahmića, u spomen na desetine, stotine i hiljade policajaca koji su svoj život utkali u slobodu. Govorim u spomen preživjelih koji su prepušteni sami sebi ili se barem tako osjećaju. Govorim u spomen Šabana Mahmutovića, načelnika Policije Vitez koga su mučki ubili pripadnici HVO-a. Za to do sada niko nije odgovarao, iako se izvršioci znaju, a za to postoje i dokazi.” –istakao je Mehmedović.

Organizatori Tribine ”Učešće MUP-a u odbrani Viteza“, na kraju su pozvali pravosudne organe u BiH, Tužilaštvo i Sud BiH da izvuku iz ladica predmet ubistva Šabana Mahmutovića i pred lice pravde izvedeu nalogodavce, organizatore i izvršioce ubistva načelnika policijske stanice Vitez Šabana Mahmutovića.

www.saff.ba