Četrdeset četvrta godišnjica preseljenja Hasan ef. Škapura

Četrdeset četvrta godišnjica preseljenja Hasan ef. Škapura

Facebook
LinkedIn
Twitter

Danas, 25. maja navršilo se četrdeset četiri godine od preseljenja na Ahiret Hasana ef. Škapura. Tim povodom na mezarju Pećani, na mezaru rahmetli Hasana ef. Škapura proučen je Jasin i dova pred njegovu plemenitu dušu. Jasin su proučili Omer ef. Redžić, imam Čaršijske džamije u Prijedoru i predsjednik Okružnog odbora Udruženja ilmijje Bihać i imam Zagradske džamije Saudin ef. Hlivnjak, član Odbora Ilmijje Prijedor.

Kultura sjećanja je važna i zbog kulture i zbog sjećanja.

Hasan ef. Škapur je jedan od najeminentnijih građana Prijedora. Pored kulturnog angažmana u Prijedoru nemjerljiv doprinos hadiskoj nauci dao je kada je za članove ilmijje u Prijedoru prevodio Buharijinu zbirku hadisa u prostorijama Čaršijske džamije u Prijedoru.

Hasan Škapur rođen je 9. septembra 1913. godine u naselju Škapurevića brdo, na ulazu u Tešanj. Osnovnu školu završio je u Tešnju 1927. godine, te u periodu od 1927. do 1935. godine školuje se u Gazi Husrev-begovoj medresi, nakon koje upisuje Višu islamsku šeriatsko-teološku školu. Po završetku studija postavljen je na mjesto suplenta Državne realne gimnazije u Bihaću gdje je radio do 1942. godine. Do 1947. godine radi u Banjoj Luci u Državnoj realnoj gimnaziji, honorarno u Trgovačkoj akademiji, te je usputno obavljao dužnosti stalnog vaiza u Ferhad-pašinoj džamiji. U Prijedoru je Škapur od 1947. do 1954. predavao opću historiju, srpskohrvatski i ruski jezik u gimnaziji, a nakon 1954. obavlja dužnost kustosa novoosnovanog Zavičajnog muzeja u Prijedoru (kasnije Muzej Kozare). Radom u toj ustanovi počeo se baviti historijom Bosne i Hercegovine, naročito Krajine. Umro je u Prijedoru 25. maja 1975. godine.