Članovi Glavnog odbora Udruženja ilmijje na obilježavanju 103. godišnjice bitke na Monte Meletti

Članovi Glavnog odbora Udruženja ilmijje na obilježavanju 103. godišnjice bitke na Monte Meletti

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter

U gradu Asiagu u Italiji 8. juna održana je ”Manifestacija mira i sjećanja (Melettagedenken) Meletta 2019” koja se svake godine obilježava na godišnjicu velike bitke iz I svjetskog rata na Monte Meletti.  Sjećanje na ovaj događaj obilježava se svake godine u drugoj zemlji. Prošle godine je bila u Gracu, sada u Italiji, a iduće godine u Bosni i Hercegovini.

Ovom bitkom austrougarska vojska ostvarila je jednu od najslavnijih pobjeda u Prvom svjetskom ratu. Juna 1916. Druga bošnjačka regimenta, koju su činili vojnici s područja Bosanske Krajine – Bošnjaci, i to svih konfesija (muslimani, pravoslavci i katolici), na Soškom frontu izvojevala je briljantnu vojničku pobjedu u borbi protiv Italije. Ova regimenta jedna je od najodlikovanijih jedinica u austrougarskoj vojsci. Njeni pripadnici su se poznavali po fesovima koji su bili sive boje u ratu, a crvene u miru. 

U toj borbi živote je izgubilo 208 Bošnjaka, kojima je 1996. godine na obroncima Melette podignuto spomen-obilježje, a nedavno su njihovi mezari obilježeni i prigodnim nišanima u okviru obilježenog mezarja na teško pristupačnom terenu ove planine.

Bila je to prilika i povod da i članovi Glavnog odbora Udruženja ilmijje na čelu sa predsjednikom Nesib-ef. Hadžićem učestvuju na 103. godišnjici ove bitke i odaju počast hrabrim Bošnjacima.

Na putu prema Italiji

Na putu do Italije članovi Glavnog odbora Udruženja ilmijje su posjetili značajne lokacije. Nakon ponoćnog polaska iz Sarajeva, sabah-namaz je obavljen u banjalučkoj Ferhadiji, nakon čega je upriličena posjeta šehidskom mezarju u Rizvanovićima nadomak Prijedora.

Naredna destinacija bio je Islamski kulturni centar u Ljubljani gdje su ih dočekali sekretar Mešihata IZ u Sloveniji Nevzet-ef. Porić i ljubljanski imam Senad-ef. Karišik. Domaćini su goste upoznali sa tokom izgradnje i uzdizanja Islamskog kulturnog centra u Ljubljani, koji će vjerovatno do kraja godine biti stavljen u funkciju.  

Izražena je zajednička radost što je Islamski kulturni centar, nakon niza pokušaja, zabrana i opstrukcija, ipak već sastavni dio arhitekture grada Ljubljane, i to njen zasigurno ljepši dio. Gradnja  je u završnoj fazi, kako džamije, tako i pratećih stambenih i objekata za kulturne, sportske, administrativne i druge potrebe.  Nakon posjete Centru upriličen je ručak u prelijepom ambijentu Zbiljskog jezera nakon, a džuma-namaz je obavljen u mesdžidu u Kranju, gdje su se gosti družili sa džematlijama ovog kraja i njihovim imamom Sead-ef. Karišikom.

Obilazak spomen-obilježja i mezara Bošnjaka u Logu pod Mangartom

Značajniji broj muslimana na teritoriji današnje Slovenije bilježi se u periodu Prvog svjetskog rata. Tada je nekoliko hiljada vojnika muslimana iz Bosne i Hercegovine bilo u sastavu austrougarske vojske, posebno na Soškom frontu. O tome postoji niz dokumenata i svjedočenja. Posebni su oni koji upućuju da je u Logu pod Mangartom 1917. godine bila sagrađena džamija, koja je porušena nakon završetka Prvog svjetskog rata. Nju su izgradili muslimani vojnici koji su se u Prvom svjetskom ratu borili na strani Austro-Ugarske.

U Logu pod Mangartom, u neposrednoj blizini mjesta gdje je nekada bila džamija nalazi se i spomen- obilježje hrabrim Bošnjacima te groblje na kojima su pokopani vojnici sa jasno prepoznatljivim imenima muslimana iz BiH. I danas se na Rombonu, na vrhu od 2.208 metara nalaze ostaci džamije.  Pored obilaska ovih historijskih i prirodnih znamenitosti važno je istaknuti izuzetnu ljubaznost naših domaćina Senad-ef. Karišika i Sead-ef. Karišika, koji su bili ne samo dobri domaćini već i izuzetni vodiči.  Sa svojim musafirima su ostali doslovce do izlaska iz Slovenije.

Počast i vjerski program za poginule na Monte Meletti

Centralna manifestacija održana je u subotu 8. juna pored spomen-obilježja 1674 metra visokom masivu u sjevernoj Italiji (južni Tirol) na kojem su bili talijanski položaji i gdje se odvijala bitka. Nakon dobrodošlice domaćina i organizatora, te intoniranja državnih himni Italije, Austrije, BiH i Europske unije, brojne delegacije iz ovih zemalja položile su cvijeće i odale počast poginulim u svim ratovima tog područja. S ovog mjesta je istovremeno odata počast svim vojnicima poginulim u dosadašnjim ratovima te odaslana poruka mira kojom se na simboličan način slavi zajedništvo i bratstvo među narodima i zemljama Evrope i cijelog svijeta. Ukazano je na pogubnost ratnih stradanja koja predstavljaju trajnu opomenu živima te na potrebu jačanja mira i odbacivanja svih oblika nasilja u svijetu, uz želju da dobro pobijedi zlo, a razum nadvlada iracionalne težnje za dominacijom i ugnjetavanjem.

Centralna manifestacija mira i sjećanja imala je i svoj vjerski segment. Nakon nadahnutog obraćanja katoličkog svećenika imami su  proučili ezan, dijelove iz Časnog Kur’ana te dovu za sve stradale Bošnjake. U bici na Monte Meletti je poginulo 208 pripadnika BH. regimente br. 2, od toga 202 Bošnjaka, dok je na talijanskoj strani poginulo 2.033 vojnika i oficira. Neki od Bošnjaka su ukopani pod nišanima na mezarluku u Gracu,  dok je većina iz spomenute bitke sahranjena u podnožju planine u skupnim grobovima. Poseban vjerski program je upriličen na mjestu gdje su ukopani Bošnjaci, a gdje se može doći samo pješice. Članovi GO Udruženja ilmijje su proučili jasin i dovu Bošnjacima koji su svoje kosti ostavili na obroncima Monte Melette. 

Bošnjaci dolaze

U obilježavanju godišnjice su učestvovali članovi udruženja koja baštine sjećanje na ovaj događaj iz Austrije, Italije i Bosne i Hercegovine. U ime naše zemlje, pored članova Glavnog odbora Udruženja ilmijje, prisustvovali su zamjenik ministra odbrane BiH, gosp. Sead Jusić, general Hamid Bahto, brigadni imam OSBiH Haris-ef. Hadžić zatim predstavnici boračakih udruženja – ratni veterani iz Cazina te delegacija općine Centar na čelu sa g. Dževadom Bećirevićem.  

Posjeta Veneciji i Rijeci

Nakon posjete Asiagu i učestvovanja na obilježavanju 103. godišnjice bitke na Monte Meletti, članovi Glavnog ilmijje su kratko obišli Veneciju. Ovo putovanje okončano je posjetom Islamskom centru u Rijeci.   

Edin Spahić