Članovi Glavnog odbora Udruženja ilmijje na obilježavanju 103. godišnjice bitke na Monte Meletti

Članovi Glavnog odbora Udruženja ilmijje na obilježavanju 103. godišnjice bitke na Monte Meletti

Facebook
LinkedIn
Twitter

U gradu Asiagu u Italiji 8. juna održana je ”Manifestacija mira i sjećanja (Melettagedenken) Meletta 2019” koja se svake godine obilježava na godišnjicu velike bitke iz I svjetskog rata na Monte Meletti.  Sjećanje na ovaj događaj obilježava se svake godine u drugoj zemlji. Prošle godine je bila u Gracu, sada u Italiji, a iduće godine u Bosni i Hercegovini.

Ovom bitkom austrougarska vojska ostvarila je jednu od najslavnijih pobjeda u Prvom svjetskom ratu. Juna 1916. Druga bošnjačka regimenta, koju su činili vojnici s područja Bosanske Krajine – Bošnjaci, i to svih konfesija (muslimani, pravoslavci i katolici), na Soškom frontu izvojevala je briljantnu vojničku pobjedu u borbi protiv Italije. Ova regimenta jedna je od najodlikovanijih jedinica u austrougarskoj vojsci. Njeni pripadnici su se poznavali po fesovima koji su bili sive boje u ratu, a crvene u miru. 

U toj borbi živote je izgubilo 208 Bošnjaka, kojima je 1996. godine na obroncima Melette podignuto spomen-obilježje, a nedavno su njihovi mezari obilježeni i prigodnim nišanima u okviru obilježenog mezarja na teško pristupačnom terenu ove planine.

Bila je to prilika i povod da i članovi Glavnog odbora Udruženja ilmijje na čelu sa predsjednikom Nesib-ef. Hadžićem učestvuju na 103. godišnjici ove bitke i odaju počast hrabrim Bošnjacima.

Na putu prema Italiji

Na putu do Italije članovi Glavnog odbora Udruženja ilmijje su posjetili značajne lokacije. Nakon ponoćnog polaska iz Sarajeva, sabah-namaz je obavljen u banjalučkoj Ferhadiji, nakon čega je upriličena posjeta šehidskom mezarju u Rizvanovićima nadomak Prijedora.

Naredna destinacija bio je Islamski kulturni centar u Ljubljani gdje su ih dočekali sekretar Mešihata IZ u Sloveniji Nevzet-ef. Porić i ljubljanski imam Senad-ef. Karišik. Domaćini su goste upoznali sa tokom izgradnje i uzdizanja Islamskog kulturnog centra u Ljubljani, koji će vjerovatno do kraja godine biti stavljen u funkciju.  

Izražena je zajednička radost što je Islamski kulturni centar, nakon niza pokušaja, zabrana i opstrukcija, ipak već sastavni dio arhitekture grada Ljubljane, i to njen zasigurno ljepši dio. Gradnja  je u završnoj fazi, kako džamije, tako i pratećih stambenih i objekata za kulturne, sportske, administrativne i druge potrebe.  Nakon posjete Centru upriličen je ručak u prelijepom ambijentu Zbiljskog jezera nakon, a džuma-namaz je obavljen u mesdžidu u Kranju, gdje su se gosti družili sa džematlijama ovog kraja i njihovim imamom Sead-ef. Karišikom.

Obilazak spomen-obilježja i mezara Bošnjaka u Logu pod Mangartom

Značajniji broj muslimana na teritoriji današnje Slovenije bilježi se u periodu Prvog svjetskog rata. Tada je nekoliko hiljada vojnika muslimana iz Bosne i Hercegovine bilo u sastavu austrougarske vojske, posebno na Soškom frontu. O tome postoji niz dokumenata i svjedočenja. Posebni su oni koji upućuju da je u Logu pod Mangartom 1917. godine bila sagrađena džamija, koja je porušena nakon završetka Prvog svjetskog rata. Nju su izgradili muslimani vojnici koji su se u Prvom svjetskom ratu borili na strani Austro-Ugarske.

U Logu pod Mangartom, u neposrednoj blizini mjesta gdje je nekada bila džamija nalazi se i spomen- obilježje hrabrim Bošnjacima te groblje na kojima su pokopani vojnici sa jasno prepoznatljivim imenima muslimana iz BiH. I danas se na Rombonu, na vrhu od 2.208 metara nalaze ostaci džamije.  Pored obilaska ovih historijskih i prirodnih znamenitosti važno je istaknuti izuzetnu ljubaznost naših domaćina Senad-ef. Karišika i Sead-ef. Karišika, koji su bili ne samo dobri domaćini već i izuzetni vodiči.  Sa svojim musafirima su ostali doslovce do izlaska iz Slovenije.

Počast i vjerski program za poginule na Monte Meletti

Centralna manifestacija održana je u subotu 8. juna pored spomen-obilježja 1674 metra visokom masivu u sjevernoj Italiji (južni Tirol) na kojem su bili talijanski položaji i gdje se odvijala bitka. Nakon dobrodošlice domaćina i organizatora, te intoniranja državnih himni Italije, Austrije, BiH i Europske unije, brojne delegacije iz ovih zemalja položile su cvijeće i odale počast poginulim u svim ratovima tog područja. S ovog mjesta je istovremeno odata počast svim vojnicima poginulim u dosadašnjim ratovima te odaslana poruka mira kojom se na simboličan način slavi zajedništvo i bratstvo među narodima i zemljama Evrope i cijelog svijeta. Ukazano je na pogubnost ratnih stradanja koja predstavljaju trajnu opomenu živima te na potrebu jačanja mira i odbacivanja svih oblika nasilja u svijetu, uz želju da dobro pobijedi zlo, a razum nadvlada iracionalne težnje za dominacijom i ugnjetavanjem.

Centralna manifestacija mira i sjećanja imala je i svoj vjerski segment. Nakon nadahnutog obraćanja katoličkog svećenika imami su  proučili ezan, dijelove iz Časnog Kur’ana te dovu za sve stradale Bošnjake. U bici na Monte Meletti je poginulo 208 pripadnika BH. regimente br. 2, od toga 202 Bošnjaka, dok je na talijanskoj strani poginulo 2.033 vojnika i oficira. Neki od Bošnjaka su ukopani pod nišanima na mezarluku u Gracu,  dok je većina iz spomenute bitke sahranjena u podnožju planine u skupnim grobovima. Poseban vjerski program je upriličen na mjestu gdje su ukopani Bošnjaci, a gdje se može doći samo pješice. Članovi GO Udruženja ilmijje su proučili jasin i dovu Bošnjacima koji su svoje kosti ostavili na obroncima Monte Melette. 

Bošnjaci dolaze

U obilježavanju godišnjice su učestvovali članovi udruženja koja baštine sjećanje na ovaj događaj iz Austrije, Italije i Bosne i Hercegovine. U ime naše zemlje, pored članova Glavnog odbora Udruženja ilmijje, prisustvovali su zamjenik ministra odbrane BiH, gosp. Sead Jusić, general Hamid Bahto, brigadni imam OSBiH Haris-ef. Hadžić zatim predstavnici boračakih udruženja – ratni veterani iz Cazina te delegacija općine Centar na čelu sa g. Dževadom Bećirevićem.  

Posjeta Veneciji i Rijeci

Nakon posjete Asiagu i učestvovanja na obilježavanju 103. godišnjice bitke na Monte Meletti, članovi Glavnog ilmijje su kratko obišli Veneciju. Ovo putovanje okončano je posjetom Islamskom centru u Rijeci.   

Edin Spahić