Završeni 21. Kulturno-edukativni i sportski susreti članova Udruženja ilmijje i uposlenika IZ

Završeni 21. Kulturno-edukativni i sportski susreti članova Udruženja ilmijje i uposlenika IZ

Facebook
LinkedIn
Twitter

Dodjelom diploma, medalja i pehara u Travniku su 4. jula završeni ovogodišnji kulturno-edukativni i sportski susreti članova Udruženja ilmijje i uposlenika Islamske zajednice.

Na Susretima u Travniku učestvovalo je 230 učesnika iz svih bh. muftiluka, Rijaseta IZ u BiH, Sandžačkog muftijstva, te uposlenika Islamske zajednice Crne Gore, podijeljenih u trinaest ekipa. Svečana ceremonija otvaranja održana je u ponedjeljak 01. jula u dvorani Osnovne škole “Travnik”, a Susrete je otvorio muftija travnički dr. Ahmed Adilović. Dobrodošlicu učesnicima su izrazili i predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić, premijer SBK g. Tahir Lendo te direktor “Elči Ibrahim-pašine medrese” mr. Dževdet Šošić.   

U okviru sportskog programa 21. Susreta, održana su tradicionalna takmičenja u futsalu, košarci, odbojci, atletici, stonom tenisu, šahu i streljaštvu. U atletici i futsalu najuspješniji su bili takmičari Zeničkog muftijstva, u šahu, stonom tenisu i streljaštvu takmičari ekipe Rijaseta IZ u BiH, dok je turnir u košarci i odbojci pripao takmičarima Sandžačkog muftijstva.  

U ukupnom poretku i zbiru svih sportskih rezultata na 21. Susretima najuspješniji su bili predstavnici Sandžačkog muftijstva sa osvojenih 141.3 bodova. Drugi su bili takmičari Zeničkog muftijstva sa 102.2 boda, a trećeplasirani takmičari Tuzlanskog muftijstva sa 101.7 bodova. Titulu najuspješnijeg fudbalera ponio je Nermin Pašalić, ispred Zeničkog muftijstva dok je titula za fair-play pripala takmičarima Mostarskog muftijstva. 

Pored sportskog dijela, vrlo važan segment ovih susreta jeste kulturno-edukativni, u okviru kojeg su učesnici ovogodišnjih susreta posjetili znamenitosti Travnika, poput Zavičajnog muzeja i obnovljene Šarene džamije, gdje se učesnicima obratio i muftija travnički dr. Ahmed Adilović, koji je govorio o stanju i perspektivama na području Travničkog muftijstva. Učesnici 21. Susreta su posjetili i Šehidsko mezarje  u Ahmićima, gdje su predali hatma-dovu, koju su proučili šehidima tog kraja i prisustvovali Historijskom času. Posebna atmosfera zajedništva je vladala i na izletu, kojeg su domaćini upriličili za sve učesnike na imanju “Elči Ibrajim-pašine medrese” na Golešu. 

U četvrtak 04. jula odigrani su finalni susreti u timskim sportovima te proglašavanje najboljih u svim disciplinama koji su dobili diplome, pehare i medalje, nakon čega su 21. Susreti svečano zatvoreni. Organizatori su dodijelili i prigodne zahvalnice pojedincima i institucijama koji su podržali ove Susrete: generalnom sponzoru JP BH POŠTA i generalnom direktoru BH Pošte dr. Mirsadu Mujiću te Muftijstvu travničkom, Elči Ibrahim-pašinoj medresi, MIZ Travnik, Okružnom odboru ilmijje Travnik, Vojnom muftijstvu, Ministarstvu civilnih poslova BiH, potpredsjednici FBiH dr. Meliki Mahmutbegović, BH Telecomu, Općinama Hadžići, Ilidža i Novi Grad, FANA Srebrenik i dr.

Ove susrete od 1998. godine organizuje i priprema Udruženje ilmijje i Odbor za sport Udruženja ilmijje, čija je ideja vodilja bila i ostala druženje i upoznavanje uz kulturno-edukativne i neizostavne sportske aktivnosti.

Edin Spahić