Obilježavanje 107. godišnjice Udruženja ilmijje: U Velikoj Kladuši 27 hafiza predvodilo džumu u 27 džemata

Obilježavanje 107. godišnjice Udruženja ilmijje: U Velikoj Kladuši 27 hafiza predvodilo džumu u 27 džemata

Facebook
LinkedIn
Twitter

VELIKA KLADUŠA, 20. SEPTEMBRA (MINA) – U 27 velikokladuških džemata 27 hafiza koji su doputovali iz cijele Bosne i Hercegovine danas je održalo hutbu i predvodilo džuma namaz i na ovaj nesvakidašnji način obilježilo 107. godišnjicu Udruženja Ilmijje Islamske zajednice (IZ) u BiH.

Uz Hor Muftijstva bihaćkog, hafizi musafiri su večeras nakon akšama namaza učestvovali i u posebnom programa „Večer Kur'ana“, koji je u prisustvu velikog broja vjernika organiziran na platou Starog grada Velika Kladuša.

Prisutnima su se ovom prilikom obratili muftija bihaćki Mehmed ef. Kudić, predsjednik Udruženja ilmijje Nesib ef. Hadžić, dok je poruku vjernicima uputio i dovu proučio autor knjige „Poruke Kur'ana“ Rifet ef. Šahinović.

Mehmed Kudić, Maid Ibrahimović, Nermin Ibrahimović, Hidajet Talić, Nisvet Omerdić, Aziz Alili, Amir Mahić, Muhamed Žutić, Suad Šahinović, Dževad Šahinović, Abdurahman Osmanović, Ishak Efendić, Amir Kaknjo, Arnaut Fahir, Mughamed Kolić, Harzudin Škiljan, Sead Šahinović, Ruhid Nezir, Jusuf Bećoja, Dževad Hrvačić, Belmin Džananović, Redžo Sivić, Ismail Fazlović, Salih Haseljić, Ibrahim Bektaš i Almir Duranović imena su hafiza koji su posjetili Veliku Kladušu i doprinijeli realizaciji spomenutih programa.

“Kur'an nas uvijek podsjeća na ljepotu Allahove riječi koja se može realizirati na više načina. Jedan od njih je i lijepo učenje – tertil, onako kako je Džibril učio Poslaniku. Njegova se mu'džiza ogleda i u tome što tu ljepotu osjećaju i oni koji ne razumiju njegovo značenje, ali osjećaju bezvremensku vrijednost. Iznimno sam sretan što su Velika Kladuša i Muftijstvo bihaćko bili domaćini jedne nesvakidašnje manifestacije povodom obilježavanja 107. godišnjice Udruženja Ilmijje BiH u kojoj se posebna važnost pridaje upravo Kur'anu Časnom i hafizima Kur'ana Časnog, kazao nam je muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić.

Predsjednik Glavnog odbora Ilmijje Nesib Hadžić je podsjetio da se dolaskom 27 hafiza u Veliku Kladušu željelo dati još značajniji zamah Udruženju ilmijje na ovom prostoru, najzapadnijem dijelu našeDomovine.

„Ovo je, dakle, priča o Udruženju ilmijje, o jakoj i jedinstvenoj Zajednici i jakoj i jedinstvenoj domovini Bosni i Hercegovini“, poručio je Hadžić.

Zahvalio je muftiji Kudiću, predsjedniku Okružnog odbora Udruženja ilmijje Omer ef. Redžiću i predsjedniku Odbora Velika Kladuša Arif ef. Erdiću i imamima, mještanima Velike Kladuše i svima koji su doprinijeli realizaciji ove manifestacije.

„Posebno se zahvaljujem našim hafizima koji su svojim učešćem učinili ovaj dan i noć nezaboravnom za Udruženje ilmijje, Krajinu, a posebno Veliku Kladušu“, kazao je Hadžić.

Predsjednik Odbora Udruženja ilmijje Velika Kladuša Arif Erdić kazao je da su ove manifestacija jedinstvene u ovom obliku i na ovaj način, proistekle iz ljubavi vjernika prema ulemi i prema Kur’anu.

„Zasigurno će sve ovo ostaviti jake dojmove na vjernike, što će unaprijediti vjerski život u Velikoj Kladuši. Potvrda tome je bila i spremnost našeg džematlije Sabahudina Sabe Bajramovića da potroši znatan dio svog imetka u ovo hajirli djelo“, kazao je Erdić.

Dodao je kako je Velika Kladuša kapija Bosne i Hercegovine, te da je jako je bitno da se ovakve aktivnosti i manifestacije održavaju upravo na ovim prostorima.

Glavni odbor udruženja Ilmijje IZ BiH na zadnjoj redovnoj sjednici donio je odluku da manifestacije povodom obilježavanja 107. godišnjice Udruženja budu održane u Velikoj Kladuši i Sarajevu.

Prvi dio programa završen je danas i večeras, a nastavak aktivnosti obilježavanja planiran je za 30. septembra u Sarajevu.