Obilježena 107. godišnjica Udruženja ilmijje

Obilježena 107. godišnjica Udruženja ilmijje

Facebook
LinkedIn
Twitter

Nakon prvog dijela centralne manifestacije obilježavanja Dana Udruženja ilmijje IZ u BiH i 107. godišnjice rada Udruženja, održanog u Velikoj Kladuši 20. septembra, završni dio centralne manifestacije Udruženja održan je u ponedjeljak, 30. septembra u Sarajevu. Pred Spomen-obilježjem imamima šehidima u dvorištu Gazi Husrev-begove medrese nakon podne namaza u prisustvu brojnih gostiju i članova porodica imama šehida proučena je hatma-dova imamima šehidima. Hatmu su ranije proučili tešanjski imami. Izaslanik Reisu-l-uleme Husein-ef. Smajić prenio je prisutnim selame reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića i obratio se prigodnim riječima. Program je nastavljen u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke.

Selame i riječi dobrodošlice gostima je uputio predsjednik Udruženja Nesib ef. Hadžić: „Velika je čast, i u isto vrijeme i ogromna odgovornost, raditi za interese članova Udruženja i baštiniti nasljeđe Džemaludin-ef. Čauševića, Muhameda Seid-ef. Serdarevića, Mehmed-ef. Handžića, Kasim-ef. Dobrače, Husein-ef. Đoze u prošlosti, i u skorije vrijeme Muharem-ef. Hasanbegovića i Mensur-ef. Pašalića. Naša je obaveza da nastavimo razvijati poziciju Udruženja i da radimo na osnaživanju uloge imama u društvu (…) Tokom dugih 107 godina, Udruženje je odigralo ključnu ulogu u različitim društvenim kontekstima i procesima, okupljajući ulemu, vjerske lidere i lidere u zajednici, ostavljajući ogromno nasljeđe za svaku narednu generaciju. Udruženje je od svog osnivanja do danas bilo i ostalo posvećeno univerzalnim principima i vrijednostima, zbog čega su njegovi članovi u turbulentnim i neizvjesnim vremenima bili anatemizirani, izloženi ukidanju elementarnih ljudskih prava, odvođeni u zatvore i logore. Pored svega, oni nisu pokleknuli. Oni su bili istinski predvodnici u ostvarivanju tih ideala, te se iz tog razloga danas okupljamo ovdje, da odamo počast našim kolegama koji su dali najvrednije što su imali za ostvarivanje slobode i prava. Smatrajući to svojim dugom prema njima intenzivno smo se angažirani na rekonstrukciji i uređenju Centralnog spomen-obilježja imamima šehidima, kao znak da nisu zaboravljeni, niti će ikada biti. Uistinu, kada pogledamo oko sebe, ideal skrušene i čiste vjere u dragog Boga, organizirane i jedinstvene naše Islamske zajednice, slobodne države BiH i politički uspravljenog i stamenog Bošnjaka se polahko, ali neumoljivo realizira”, kazao je predsjednik Hadžić.

On je također istakao važnost podrške koju Udruženju pruža Reisu-l-ulema i organi Islamske zajednice: “Od ključnog je značaja podrška Reisu-l-uleme i organa IZ u BiH u našem radu. Ponosni smo na nju. Pored toga, htio bih zahvaliti muftijama i glavnim imamima na prostoru cijele BiH za svesrdnu podršku koju nam pružaju, te očekujemo da ćemo nastaviti razvijati odličnu saradnju.”

U nastavku programa Udruženje ilmjje je devetnaestorici imama, penzioniranih u periodu između 106. i 107. godišnjice, uručilo prigodne poklone i priznanja za afirmiranje časnog imamskog poziva i Udruženja ilmijje. Priznanja su dobili Refik-ef. Crnkić, Esed-ef. Čamdžić, Mesud-ef. Ćosić, Atif-ef. Dedukić, Šahin-ef. Đulović, Ibrahim-ef. Hadžić, Asim-ef. Hafizović, Osman-ef. Hasanbegović, Uzeir-ef. Haskić, Sidik-ef. Husić, Sabrija-ef. Puška, Ahmet-ef. Rahmanović, Esad-ef. Slipac, Mujo-ef. Spahić, Sulejman-ef. Sulejmanović, Mehmed-ef. Šabanović, Džafer-ef. Šehić, Muharem-ef. Veladžić, Ishak-ef. Sedić. Priznanja su uručili potpredsjednici Glavnog odbora Udruženja Enver-ef. Husnić i Damir-ef. Peštalić. U ime nagrađenih se zahvalio Ibrahim ef. Hadžić.

Za izuzetan doprinos radu Udruženja ilmijje IZ u BiH priznanje i prigodan poklon uručen je i Vehid-ef. Arnautu, predsjedniku Skupštine Udruženja u prethoda dva mandata. Priznanje je uručio Nijaz-ef. Duzan, predsjednik Skupštine.

Kao što je u svome obraćanju naglasio Nesib-ef. Hadžić, opredjeljenje Udruženja ilmijje je da se nastavi kontinuitet pozitivnog djelovanja i uloge, koju su uspostavili prethodnici. U prethodna dva mandata na čelu Udruženja bio je predsjednik Mensur ef. Pašalić. Prigodna hedija i priznanje za predan rad, uspješno vođenje i afirmiranje Udruženja ilmijje u prethodna dva mandata dodijeljena je Mensur-ef. Pašaliću. Priznanje je uručio Nesib-ef.Hadžić. Biranim riječima skupu se kratko obratio i Mensur-ef. Pašalić, nakon čega je proučio dovu, čime je program i završen. Brojni gosti također su mogli pogledati izložbu „Domovina u srcu“ u auli GH biblioteke.

Istoga dana održana je i svečana sjednica Glavnog odbora Udruženja, a nizom manifestacija Dan Udruženja ilmijje obilježen je na području svih okružnih odbora Udruženja. Pored hatmi imamima šehidima važno je istaći da su u okviru obilježavanja ove godišnjice odbori Udruženja upriličili kazivanja o svojim kolegama koji više nisu u aktivnoj službi, što će se, ako Bog da, objaviti u posebnom izdanju.