Obilježena 107. godišnjica Udruženja ilmijje

Obilježena 107. godišnjica Udruženja ilmijje

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter

Nakon prvog dijela centralne manifestacije obilježavanja Dana Udruženja ilmijje IZ u BiH i 107. godišnjice rada Udruženja, održanog u Velikoj Kladuši 20. septembra, završni dio centralne manifestacije Udruženja održan je u ponedjeljak, 30. septembra u Sarajevu. Pred Spomen-obilježjem imamima šehidima u dvorištu Gazi Husrev-begove medrese nakon podne namaza u prisustvu brojnih gostiju i članova porodica imama šehida proučena je hatma-dova imamima šehidima. Hatmu su ranije proučili tešanjski imami. Izaslanik Reisu-l-uleme Husein-ef. Smajić prenio je prisutnim selame reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića i obratio se prigodnim riječima. Program je nastavljen u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke.

Selame i riječi dobrodošlice gostima je uputio predsjednik Udruženja Nesib ef. Hadžić: „Velika je čast, i u isto vrijeme i ogromna odgovornost, raditi za interese članova Udruženja i baštiniti nasljeđe Džemaludin-ef. Čauševića, Muhameda Seid-ef. Serdarevića, Mehmed-ef. Handžića, Kasim-ef. Dobrače, Husein-ef. Đoze u prošlosti, i u skorije vrijeme Muharem-ef. Hasanbegovića i Mensur-ef. Pašalića. Naša je obaveza da nastavimo razvijati poziciju Udruženja i da radimo na osnaživanju uloge imama u društvu (…) Tokom dugih 107 godina, Udruženje je odigralo ključnu ulogu u različitim društvenim kontekstima i procesima, okupljajući ulemu, vjerske lidere i lidere u zajednici, ostavljajući ogromno nasljeđe za svaku narednu generaciju. Udruženje je od svog osnivanja do danas bilo i ostalo posvećeno univerzalnim principima i vrijednostima, zbog čega su njegovi članovi u turbulentnim i neizvjesnim vremenima bili anatemizirani, izloženi ukidanju elementarnih ljudskih prava, odvođeni u zatvore i logore. Pored svega, oni nisu pokleknuli. Oni su bili istinski predvodnici u ostvarivanju tih ideala, te se iz tog razloga danas okupljamo ovdje, da odamo počast našim kolegama koji su dali najvrednije što su imali za ostvarivanje slobode i prava. Smatrajući to svojim dugom prema njima intenzivno smo se angažirani na rekonstrukciji i uređenju Centralnog spomen-obilježja imamima šehidima, kao znak da nisu zaboravljeni, niti će ikada biti. Uistinu, kada pogledamo oko sebe, ideal skrušene i čiste vjere u dragog Boga, organizirane i jedinstvene naše Islamske zajednice, slobodne države BiH i politički uspravljenog i stamenog Bošnjaka se polahko, ali neumoljivo realizira”, kazao je predsjednik Hadžić.

On je također istakao važnost podrške koju Udruženju pruža Reisu-l-ulema i organi Islamske zajednice: “Od ključnog je značaja podrška Reisu-l-uleme i organa IZ u BiH u našem radu. Ponosni smo na nju. Pored toga, htio bih zahvaliti muftijama i glavnim imamima na prostoru cijele BiH za svesrdnu podršku koju nam pružaju, te očekujemo da ćemo nastaviti razvijati odličnu saradnju.”

U nastavku programa Udruženje ilmjje je devetnaestorici imama, penzioniranih u periodu između 106. i 107. godišnjice, uručilo prigodne poklone i priznanja za afirmiranje časnog imamskog poziva i Udruženja ilmijje. Priznanja su dobili Refik-ef. Crnkić, Esed-ef. Čamdžić, Mesud-ef. Ćosić, Atif-ef. Dedukić, Šahin-ef. Đulović, Ibrahim-ef. Hadžić, Asim-ef. Hafizović, Osman-ef. Hasanbegović, Uzeir-ef. Haskić, Sidik-ef. Husić, Sabrija-ef. Puška, Ahmet-ef. Rahmanović, Esad-ef. Slipac, Mujo-ef. Spahić, Sulejman-ef. Sulejmanović, Mehmed-ef. Šabanović, Džafer-ef. Šehić, Muharem-ef. Veladžić, Ishak-ef. Sedić. Priznanja su uručili potpredsjednici Glavnog odbora Udruženja Enver-ef. Husnić i Damir-ef. Peštalić. U ime nagrađenih se zahvalio Ibrahim ef. Hadžić.

Za izuzetan doprinos radu Udruženja ilmijje IZ u BiH priznanje i prigodan poklon uručen je i Vehid-ef. Arnautu, predsjedniku Skupštine Udruženja u prethoda dva mandata. Priznanje je uručio Nijaz-ef. Duzan, predsjednik Skupštine.

Kao što je u svome obraćanju naglasio Nesib-ef. Hadžić, opredjeljenje Udruženja ilmijje je da se nastavi kontinuitet pozitivnog djelovanja i uloge, koju su uspostavili prethodnici. U prethodna dva mandata na čelu Udruženja bio je predsjednik Mensur ef. Pašalić. Prigodna hedija i priznanje za predan rad, uspješno vođenje i afirmiranje Udruženja ilmijje u prethodna dva mandata dodijeljena je Mensur-ef. Pašaliću. Priznanje je uručio Nesib-ef.Hadžić. Biranim riječima skupu se kratko obratio i Mensur-ef. Pašalić, nakon čega je proučio dovu, čime je program i završen. Brojni gosti također su mogli pogledati izložbu „Domovina u srcu“ u auli GH biblioteke.

Istoga dana održana je i svečana sjednica Glavnog odbora Udruženja, a nizom manifestacija Dan Udruženja ilmijje obilježen je na području svih okružnih odbora Udruženja. Pored hatmi imamima šehidima važno je istaći da su u okviru obilježavanja ove godišnjice odbori Udruženja upriličili kazivanja o svojim kolegama koji više nisu u aktivnoj službi, što će se, ako Bog da, objaviti u posebnom izdanju.