U Bihaću održan seminar za imame

U Bihaću održan seminar za imame

Facebook
LinkedIn
Twitter

30. oktobar. U Bihaću je 28. i 29. oktobra u organizaciji Udruženja ilmijje i Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini održan sedmi po redu seminar na temu “Nasilni ekstremizam u muslimanskoj prošlosti i sadašnjosti: izazovi i odgovornosti”. Predavači na Seminaru su bili: prof. dr. Ahmet Alibašić i prof. Muhamed Jusić. Na Seminaru su učestvovali imami, koje su delegirali odbori Udruženja ilmijje sa područja muftiluka, bihaćkog i banjalučkog.

Na početku Semira prisutnim se obratio bihaćki muftija hafiz Mehmed-ef. Kudić. Muftija je u svom obraćanju prisutnim akcentirao važnost problematike koju Seminar tretira, naglašavajući pri tom permanentno obrazovanje imama kao jedan od stubova uspjeha imamske misije.

Seminarom je obuhvaćeno nekoliko tematskih cjelina; historijska iskustva muslimana sa nasilnim ekstremizmom, kako prepoznati nasilnu radikalizaciju, zašto se mladi okreću sektama i radikalnim pokretima, te radionica razumijevanje pull i push faktora u radikalizaciji. Drugi dan Seminara je bio predviđen za teme “Dekonstrukcija narativa i teološke argumentacije nasilnih ekstremista” i “Incidenti i krivina djela počinjena iz mržnje u BiH”. U ime Udruženja ilmijje Seminar je pratio Sadžid ef. Ramić.