PREDSJEDNIK UDRUŽENJA ILMIJJE IZ U BIH NESIB-EF. HADŽIĆ UPUTIO PORUKU PODRŠKE IMAMIMA

PREDSJEDNIK UDRUŽENJA ILMIJJE IZ U BIH NESIB-EF. HADŽIĆ UPUTIO PORUKU PODRŠKE IMAMIMA

Facebook
LinkedIn
Twitter

Es-selamu-alejkum drage kolege/članovi Udruženja ilmijje IZ u BiH

Kao vaš kolega i onaj kojem ste ukazali svoje povjerenje, osjetio sam potrebu da vam uputim poruku podrške u ovom stanju iskušenja u kojem se nalazimo. Vi ste, kao vođe i lideri u svojim zajednicama, važna karika u lancu sistema reakcije na pandemiju s kojom se borimo. Vaša reakcija, poštivanje uputstava i ponašanje u ovoj situaciji je veoma bitno i služit će kao primjer našim džematlijama.

Solidarnost i nesebičnost je jedino što zajednicu može očuvati i učiniti da, nakon što pobijedi i ovo iskušenje, bude jača nego prije. Važne su poruke koje šaljemo svojim džematlijama, ne samo riječima, nego i postupcima. Svojim ponašanjem održite socijalnu distancu, ruka na srcu neka mijenja rukovanje, a osmijeh na licu neka zamijeni bratski zagrljaj. Neka svako radi svoj posao i neka se poštuju preporuke reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, kao i sve druge preporuke i uputstva kako bi očuvali svoje živote, živote svojih porodica, džematlija i članova društva u kojem živimo.

Naše nam iskustvo govori da možemo prebroditi i ovo. Preduzmimo sve mjere, oslonimo se na Allaha, a On će nam dati izlaz. Sve što je od Boga draže je od meda. Ako i učestala smrt dođe u naše okruženje i to ćemo dostojanstveno prihvatiti. On nam je podario smrt da bi život imao smisla, noć da bi dan imao vrijednost, tišinu da bi govor značio, bolest da bi zdravlje se cijenilo. Zahvalimo mu što je podario umor i patnju da bi bili svjesni dragocjenosti odmora i radosti.

Zato smo zahvalni Allahu dž.š. kada ljudi sele sa ovoga svijeta prirodnim redom, a strpljivo prihvatamo  odluke Njegove mudrosti kada je On odlučio drugačije.

Mi imami smo na prvim linijama ove borbe, jer sve što se dešava u našim džematima i našim džematlijama vezano je za imama. Svako od nas u ovoj situaciji ima svoju ulogu i neophodno je da je svako od nas obavlja najbolje što može, a On će naš trud i rad nagraditi.

Molim Uzvišenog Allaha da nam da snage da odgovorimo ovom iskušenju i izazovu u skladu sa Njegovim zadovoljstvom. Onome kome ništa nije skriveno, nagradit će iskrene i čestite.

Čuvajte sebe, svoje porodice i svoje džematlije.

Mahsuz selam uz riječi zahvalnosti za sve što činite za naše džematlije i naše građane, pogotovo one koji u ovim danima trebaju našu pomoć.   

Predsjednik udruženja ilmijje IZ u BiH

Nesib-ef. Hadžić