Nesib-ef. Hadžić: Nećemo i ne smijemo zaboraviti najbolje bh. sinove

Nesib-ef. Hadžić: Nećemo i ne smijemo zaboraviti najbolje bh. sinove

Facebook
LinkedIn
Twitter

Učenjem Fatihe, Ja-sina te polaganjem cvijeća i vijenaca, drugog dana Ramazanskog bajrama na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježen je Dan šehida.

Programu je prisustvovao zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes ef. Ljevaković, koji je i prisustvu porodica šehida i brojnih delegaciju proučio dovu.

Također, programu su prisustvovali i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, kao i druge državne delegacije.  

Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava kao Dan šehida, a centralni događaj održan je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu gdje je položeno cvijeće na centralnom platou i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. 

Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje i glavni imam Oružanih snaga BiH, podsjetio je da su se okupili danas, pridržavajući se mjera poduzetih zbog koronavirusa, kako se tradicija obilježavanja Dana šehida ne bi prekinula. 

– I ove godine želimo poručiti da nećemo i ne smijemo zaboraviti najbolje bh. sinove i muslimane i pravoslavce i katolike, sve one koji su bili dobri i čestiti građani BiH i dali svoj život ili dijelove tijela ili na bilo koji drugi način doprinijeli odbrani od agresije – rekao je Hadžić.

Poručio je da “smo stekli slobodu koju ćemo čuvati pod svaku cijenu”.

– Ne dozvoliti da nas bilo šta spriječi da odajemo počast našim bosanskim šehidima, poginulim borcima koji su dali svoje živote za odbranu BiH. Mi se naših najboljih sinova trebamo sjećati svako jutro kada se probudimo u miru, a da niko ne puca na nas, ne ubija nam djecu, ne siluje nam sestre, majke… – kazao je Hadžić.

Hajrija Bučan uči Fatihu na mezaru sinu Samedinu. Poginuo je 1995. godine. Imao je samo 20 godina. 

– Imam još jednog sina, hvala Bogu. Samedin je mlad otišao braniti zemlju, nisam mogla zabraniti. Neka ide, neka brani svoju zemlju. Morao je neko braniti ovu zemlju. Bio je mlad, nije bio oženjen. Mlad mi je otišao. Mi smo ponosni što su ovi mladi bili na odbrani BiH. Branili su i odbranili BiH. Bili su patriote – poručila je ova majka. 

Dodala je da “rana boli”.

Kraj mezara sina Harisa sreli smo Sladu Gojak.

– Imao je 22 godine, poginuo je 1992. godine. Nekako mi je lakše kada vidim koliko ih je. Znam kako je svim majkama. Nije lahko nikome. Imam osjećaj kao da je jučer bilo – kazala je Gojak kroz suze. 

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

(Preporod.info/Anadolija)