Udruženje ilmijje podržalo cjelomjesečni program Radija BIR posvećen obilježavanju 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima

Udruženje ilmijje podržalo cjelomjesečni program Radija BIR posvećen obilježavanju 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima

Facebook
LinkedIn
Twitter

Radio Islamske zajednice BIR, simbolično u četvrtak 25. juna, počeo je s emitovanjem Specijalnog programa posvećenog obilježavanju 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima.

Kroz ovaj jedinstveni programski koncept u trajanju od mjesec dana, Radio BIR će podsjetit na najveću ljudsku tragediju nakon Drugog svjetskog rata u Evropi, tematski obuhvatajući genocid nad Bošnjacima i masovne zločine u Srebrenici i Žepi, Višegradu, Foči, Bijeljini, Prijedoru i Istočnoj Hercegovini.

Ovim programom osvijetlit će se historijske činjenice, ali i višegodišnja mukotrpna borba za istinu i pravdu koju, pred domaćom i svjetskom javnosti, vode preživjeli članovi i njihove porodice.

Glavni urednik Radija BIR Ismet Bećar kazao je da Specijalni jednomjesečni program realizuje malobrojna, ali izuzetno posvećena ekipa novinara.

– Ubijani smo jer pripadamo autohtonom narodu Bosne, u ime propalog velikosrpskog programa. To smo dobro upamtili, i naša namjera nije da se s bilo kim ubjeđujemo o međunarodno verifikovanim činjenicama  genocida, čije žrtve i čiji počinitelji su poznati. Mi slušaoce podsjećamo i educiramo, snažeći svijest naše javnosti o saznanjima poslije kojih ništa više neće biti isto, kako za patriote i dobronamjerne građane ove zemlje, tako i za njene patološke mrzitelje – naveo je on.

Bećar je podsjetio da se program Radija BIR emituje i na dijelovima teritorije Bosne i Hercegovine na kojima je počinjen genocid i masovni zločini.

– Naš cjelomjesečni specijal je i naš poziv: prokažite ratne zločince i otkrijte lokacije pojedinačnih i masovnih grobnica ubijenih Bošnjaka. Nema zla koje će ostati skriveno – poručio je on.

Program sadrži svakodnevni bilten o aktivnostima Memorijalnog centra Srebrenica, rubrike posvećene svjedočanstvima preživjelih, sjećanju na imame šehide, zatim priče o uspjehu srebreničke mladosti, te reportaže iz povratničkih sredina.

Učešće u programu će uzeti uzeti brojni gosti, članovi akademske zajednice, književnici, novinari i umjetnici, preživjeli svjedoci i članovi njihovih porodica. Ovaj jedinstveni cjelomjesečni program doprinos je Radija BIR osvjetljavanju historijskih činjenica, predstavljanju istine, memorizaciji genocida i njegovanju kulture sjećanja.

Program se realizuje u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica, Institutom za Islamsku tradiciju Bošnjaka i Udruženjem Ilmijje IZ u BiH. Udruženje ilmijje će kroz ovaj serijal podsjetiti na imame šehide Srebrenice, Žepe i Prijedora.