UPRILIČEN PRIJEM ZA MEVLUDIN-EF. HRNJIĆA, IMAMA ČARŠIJSKE DŽAMIJE U SREBRENICI ‘92-‘95.

UPRILIČEN PRIJEM ZA MEVLUDIN-EF. HRNJIĆA, IMAMA ČARŠIJSKE DŽAMIJE U SREBRENICI ‘92-‘95.

Facebook
LinkedIn
Twitter

U utorak 07. jula 2020. godine u prostorijama Udruženje ilmijje IZ u BiH upriličen je prijem za Mevludin-ef. Hrnjića, imama, hatiba i muallima Čaršijske džamije u Srebrenici u periodu 1992-1995. godine, a trenutno imama, hatiba i muallima u džematu Sniježnica, MIZ Teočak. Mevludin-ef. su primili predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić i sekretar Glavnog odbora Edin-ef. Spahić.

Povod je bilo učešće Mevludin-ef. u programu radija BIR povodom Specijalnog programa posvećenog obilježavanju 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima. Kroz ovaj jedinstveni programski koncept u trajanju od mjesec dana, Radio BIR želi podsjetiti na najveću ljudsku tragediju nakon Drugog svjetskog rata u Evropi, tematski obuhvatajući genocid nad Bošnjacima i masovne zločine u Srebrenici i Žepi, Višegradu, Foči, Bijeljini, Prijedoru i Istočnoj Hercegovini. Mevludin-ef. je kao gost ispred Udruženja ilmijje, govorio o genocidu u Srebrenici kroz vlastito iskustvo i uz lični osvrt na stradanje njegovih kolega, srebreničkih imama.

Predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić se zahvalio Mevludin-ef. na njegovom značajnom imamsko-hatibsko-muallimskom doprinosu u Srebrenici u periodu 1992-1995., ali i učešću u okviru Specijalnog programa posvećenog obilježavanju 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima te podsjećanju na 23 imama, hatiba i muallima koja su stradala u srebreničkom genocidu 1995. godine, kao i njih 13 koji su isti preživjeli.  

Mevludin-ef. je 80 dana proveo lutajući po nepoznatim vrletima, brdima i planinama, o čemu uvijek govori na poseban način: „Osamdeset dana nije mali vremenski period. Ali živ insan sve predevera i preturi preko glave. Ni ja nisam vjerovao u mnoge stvari i priče dok nisam lično osjetio i iskusio na vlastitom primjeru. Ni danas nakon toliko godina nisam svjestan kako sam to preživio, kako sam opstao, kao da je bilo u snu, a bila je java“ – riječi su Mevludin-ef. Hrnjića koji je ponosan na iskustvo imama, hatiba i muallima u Srebrenici u tim teškim godinama i koji posebno ističe radost zbog nekoliko izvedenih generacija u okviru mektebskog rada u Srebrenici.   

„Hvala BIR radiju i njihovim uposlenicima. Želim im svaki hajr i dalje u njihovoj misiji na predstavljanju svih značajnih tema, kao što je i ovo stradanje muslimanskog življa u  genocidu, koji se dogodio u Srebrenici, Prijedoru, Foči i drugim mjestima, uz posebnu zahvalu Udruženju ilmijje i predsjedniku Hadžiću na pozivu i ovoj prilici da se podsjetimo na ono što nikada ne smijemo zaboraviti“ – poruka je Mevludin-ef. Hrnjića, čiji su otac i trojica braće također žrtve srebreničkog genocida.