Poruka i čestitka predsjednika Udruženja ilmijje

Poruka i čestitka predsjednika Udruženja ilmijje

Facebook
LinkedIn
Twitter

Poštovani članovi Udruženja ilmijje!

U ponedjeljak 28. septembra obilježavamo 108. godišnjice Udruženja ilmijje.Ove godine ovaj značajan jubilej obilježavamo u specifičnim okolnostima uz pridržavanje svih instrukcija Kriznih štabova vezano za COVID-19. Ove godine kao što znate iz razloga poštivanja ovih instrukcija nismo mogli održati ni redovno zasjedanje Skupštine. U svim aktivnostima koje smo planirali morali smo voditi računa o epidemiološkoj situaciji da bismo zaštitili ono najvažnije, život. Međutim, kao predsjednik Udruženja ilmijje ponosan sam na Vas, na vaše poduhvate i akcije koje sprovodite na terenu. Vi ste temeljni stubovi našeg lijepog dina i naše Zajednice. Kako za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, kao i u drugim teškim izazovima, i ovaj put ste svjetlo u mraku koji nas je iznenada zatekao u proteklom periodu.

Ova situacija nas je natjerala da usporimo sa mnogim projektima Udruženja ilmijje koje smo pokrenuli, ali nismo stali, samo smo usporili. Na ovaj ili neki drugačiji način ići ćemo dalje uz pomoć Uzvišenog i Milostivog Allaha.Iskreno mi je žao što ovogodišnju 108. godišnjicu nećemo obilježiti zajedno sa Vama i našim imamima, nadam se da ćemo u vremenu koje je pred nama imati više druženja i dijeljenja međusobnih uspjeha. Ovom prilikom želim vas upoznati sa planiranim sadržajima, a oni su između ostalih:

-Naučni skup “20 godina Novog Muallima i 110 godina Muallima”. Naučni skup održaće se 28. septembra 2020. godine u Studentskom centru IZ u BiH u Sarajevu, sa početkom u 10 sati.

-U okviru obilježavanja 108. godišnjice Udruženja ilmijje u Gazi Husrev-begovoj biblioteci održaće se Svečana akademija i otvaranje obnovljenog Spomen-obilježja imamima šehidima ispred Gazi Husrev-begove medrese. Tom prilikom će biti proučena hatma-dova pred duše imama stradalih u agresiji na BiH a nagradićemo i dvadesetdvojicu imama penzionera koji su penzionisani u protekloj godini.

Mi smo generacija koja pokušava da skrene pažnju na misiju, na naše imame, na naše šehide da svi imaju pijetet koji im pripada.  Ovom prilikom želim da Vam svima čestitam Dan Udruženja sa dovom Uzvišenom Allahu da nam još više omili našu misiju, ukabuli ibadete, sačuva nam naše najbliže, a Svojom neizmjernom moći odagna nesreću i belaje od nas.

Allah mubarek olsun!

Predsjednik Nesib ef. Hadžić