NAUČNI SKUP “20 GODINA NOVOG MUALLIMA I 110 GODINA MUALLIMA”

NAUČNI SKUP “20 GODINA NOVOG MUALLIMA I 110 GODINA MUALLIMA”

Facebook
LinkedIn
Twitter

Udruženje ilmijje Islamske zajednice u BiH, povodom 108. godišnjice od osnivanja, u Studentskom centru IZ u BiH u Sarajevu organizovalo je naučni skup “20 godina Novog Muallima i 110 godina Muallima”.

U uvodnom obraćanju glavni urednik časopisa Novog Muallima dr. Mevludin ef. Dizdarević istakao je da Novi Muallim nije popularni časopis namijenjen širokim narodnim masama, već je njegova misija u biranju stavova i mišljenja onih koji kreiraju stavove javnog mijenja.

– Ovaj časopis je namijenjen elitnim duhovima koji teže višim znanstvenim razinama, u njemu se ne treba tražiti emocionalna pristupačnopst i toplina, nego racionalna i diskursivna preciznost koju njeguju samo istančani umovi svjesni složenosti historijskih i društvenih procesa- naglasio je muftija Dizdarević.

Predsjednik Udruženja ilmijje Nesib ef. Hadžić poručio je da će se ovaj naučni skup napraviti retrospektiva 20 godina Novog Muallima i vidjeti koje su to središnje i goruće teme tretirane kroz Novi Muallim.

– Ovaj naučni skup će uspjeti u punom kapacitetu ako danas poslije svih izlaganja budemo imali jednu plodonosnu diskusiju i budemo došli do zaključaka u kojem pravcu će tekstovi u Novom Muallimu ići kako bi u budućnosti Novi Muallim bio još bolji odgovor u društvu i još veća pomoć našim imamima, muallimima, i vjeroučiteljima – kazao je Nesib ef. Hadžić.

Dr. Ekrem Tucaković, šef Odjela za visoko obrazovanje, nauku i kulturu, kazao je da nas ovakve prilike inspiriraju, hrabre, spajaju i jačaju naše zajedništvo.

– Muallim i Ilmijja su nas danas ovim jubilejom i radom obveselili. Obilježavanje 20 godina od Novog Muallima  i 110 godina Muallima nesumnjivo je radostan događaj i uspješan jubilej – istakao je dr. Ekrem Tucaković.

Izaslanik reisu-l-uleme Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu, otvorio je ovaj naučni skup, kazavši da ljubitelji naučne misli mogu pozavidjeti i čestitati svim ovim redakcijama.

– Želim čestitati svim ovim redakcijama i da nastave raditi u pravcu promocije važnosti uloge i nosilaca vjerskog autoriteta i njihovih aktivnosti, ali i jednog općeg pristupa Islamske zajednice znanju, svetome znanju koga svejdočimo u savremenoj islamskoj misli tako da nas to drži u korak sa ovim vremenom i progresivinim dijelom islamskoga svijeta- – kazao je Razim Čolić.

U ime reisu-l-uleme zaželio je dobar i uspješan rad ove konferencije i u ime Islamske zajednice ovaj naučni skup progaslio otvorenim.

Na skupu su učestvovali naučnici univerziteta u Tuzli, Zenici, Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu te eminentni alimi.