OBILJEŽENA 108. GODIŠNJICA UDRUŽENJA ILMIJJE ISLAMSKE ZAJEDNICE U BIH

OBILJEŽENA 108. GODIŠNJICA UDRUŽENJA ILMIJJE ISLAMSKE ZAJEDNICE U BIH

Facebook
LinkedIn
Twitter

Svečanom akademijom u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu u ponedjeljak 28. septembra obilježena je 108. godišnjica Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini (BiH).

Obraćajući se prisutnim gostima, imamima, predstavnicima institucija IZ, te predstavnicima društvenog i političkog života naše zemlje, predsjednik Udruženja ilmijje Nesib ef. Hadžić podsjetio kako je Udruženje ilmijje kontinuirano djelovalo u skladu sa misijom naznačenom pri njegovom osnivanju.

U tom kontekstu posebno je izdvojio brigu za statusna pitanja imama, jačanje imamske uloge u društvu i izdavaštvo.

– Uspjeli smo izraditi socijalnu kartu imama, te uz podršku reisu-l-uleme i Ureda za društvenu brigu finansijski pomoći penzionisane imame koji primaju najniže penzije – naveo je Hadžić.

Osvrnuo se i na izazove prisutne tokom imamskog poziva. Važno je da oni koji preuzmu ulogu predvodnika sačuvaju razboritost u teškim vremenima, a kao primjer takve razboritosti naveo je imamsko djelovanje tokom pandemije korona virusa.

– Kao predsjednik Udruženja ilmijje ponosan sam na angažman imama u vremenu pandemije. U ovim teškim vremenima, vaši postupci su svjetlo u mraku, onako kako su bili i u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu  – poručio je ef. Hadžić.

Ovom prilikom Damir ef. Peštalić i Enver ef. Husnić uručili su poklone i priznanja imamima koji su penzionisani između 107. i 108. godišnjice Udruženja ilmijje. Plaketa “Prijatelj uleme” posthumno je dodijeljena dr. Salki Bukvareviću koji je obnašao funkciju ministra za boračka pitanja u Vladi Federacije BiH. Plaketu je primio njegov sin Bekir Bukvarević.

Potom se prisutnima obratio reisu-l-ulema IZ u BiH, dr. Husein ef. Kavazović koji je izrazio zadovoljstvo zbog kontinuiteta obilježavanja ovog datuma.

– Ilmijja je priča svih nas, priča o našoj ulemi, o ljudima koji su ostavljali svoj trag u različitim vremenima, teškim i bremenitim – rekao je reisu-l-ulema.

Tokom svog izlaganja kazao je kako imami imaju razloga biti ponosni na svoje prethodnike, te časno koračati njihovim putem, jer je riječ o velikim ljudima koji su vodili narod, nosili teret vremena i ispisali časne stranice naše zajednice.

Osvrnuo se i na imame koji zaslužuju posebnu pažnju.

– Posebno moramo voditi računa o dvije kategorije imama: imamima u RS-u pomoći da tamo ostanu i ustraju u svojoj misiji, te na svaki mogući način pomoći imamima penzionerima – naglasio je.

Ukazao je i na izazove vremena u kojem se nalazimo i obaveze koje ono postavlja pred imame, a to je obaveza stručnog usavršavanja, međusobna brige i čuvanja jedinstva Zajednice.

– Svako vrijeme ima svoje izazove. Moramo biti oprezni, biti zajedno i opominjati koliko je važno sačuvati jedinstvo naroda. Ulema mora ostati van političkih igara, ostati sa narodom, biti glas naroda i pozivati jedinstvu – zaključio je reisu-l-ulema.

Svečana akademija je završena dovom koju je proučio glavni imam MIZ Sarajevo, dr. Abdulgafar ef. Velić.

U okviru ove manifestacije danas je u Studentskom centru IZ u BiH održan i naučni skup “20 godina Novog muallima i 110 godina Muallima”, tokom kojeg su univerzitetski profesori, službenici IZ u BiH, te eminentni intelektualci govorili o značaju ovog časopisa u razvoju intelektualne misli muslimana.

Tokom njihovih izlaganja tematizirane su znanstvene oblasti zastupljene u Muallimu i Novom muallimu, od pedagogije, preko proučavanja tradicije, filozofije i književnosti, do tema koje se tiču praktičnih dimenzija imamskog poziva.

Hatma-dova pred dušu imama šehida poklonjena je nakon-akšam-namaza u dvorištu Gazi Husrev-begove medrese, a dovu je proučio zamjenik reisu-l-uleme IZ u BiH i muftija sarajevski, dr. Enes ef. Ljevaković.

Ovom je prilikom reisu-l-ulema svečano otvorio obnovljeno Spomen-obilježje imamima šehidima koje se nalazi na ovom mjestu, a koje sadrži imena poginulih imama tokom agresije na BiH, njihove biografske detalje, prezentaciju filma o imamima šehidima i imamima logorašima, te promo-video Udruženja Ilmijje.

Na koncu, priču o obilježavanju ovog datuma možemo zaključiti jednom od poruka skupa u kojoj se navodi kako je Poslanik a.s. kazao da ulema nasljeđuje poslanike. Imami treba da žive u duhu ove ideje; djelom, razumom i srcem.