GLAVNI ODBOR UDRUŽENJA ILMIJJE ODRŽAO SJEDNICU U SARAJEVU

GLAVNI ODBOR UDRUŽENJA ILMIJJE ODRŽAO SJEDNICU U SARAJEVU

Facebook
LinkedIn
Twitter

Glavni odbor Udruženja ilmijje Islamske zajednice u BiH održao je u srijedu 27. januara 2021. godine redovnu sjednicu. Na sjednici je, pored ostalih aktivnosti iz nadležnosti Glavnog odbora, aktuelizirano o tekućim pitanjima te pitanjima iz socijalnog programa.

Članovi Glavnog odbora su upoznati o projektnim i drugim aktivnostima koje su obilježile period između dvije sjednice, a tematizirano je i o pitanju članarine u Udruženju ilmijje.  Prihvaćen je i izvještaj o realizaciji prve faze te nastavku projekta edukacije o temi „Razumjevanje medija i medijskog utjecaja na život ljudi u digitalnom svijetu“, koji je Udruženje ilmijje realizovalo u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH uz aktivno učešće 60-tak polaznika sa područja svih muftijstava u BiH.  

Glavni odbor također je izrazio  puno nezadovoljstvo i protivljenje ideološkim oblicima manipuliranja idejom fašizma i antifažizma kroz prizmu izjednačavanja istaknutih vjerskih dostojanstvenika sa presuđenim ratnim zločincima, a vezano za Inicijativu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o zamijeni nacističkih i fašističkih naziva ulica, škola i drugih javnih površina. Ova inicijativa stavlja Husein ef. Đozu, bivšeg predsjednika Udruženja ilmijje u istu ravan sa presuđenim ratnim zločincima, i zato ovaj, kao i slične prethodne postupke, Glavni odbor Udruženja ilmijje doživljava kao otvorene napade na vjerske autoritete i Islamsku zajednicu u BiH u cjelini, te zbog toga Glavni odbor Udruženja ilmijje daje punu podršku jedinstvu Islamske zajednice u BiH.