PREDSJEDNIK UDRUŽENJA ILMIJJE U POSJETI ODBORU ILMIJJE I MIZ KAKANJ

PREDSJEDNIK UDRUŽENJA ILMIJJE U POSJETI ODBORU ILMIJJE I MIZ KAKANJ

Facebook
LinkedIn
Twitter

U ponedjeljak, 08.03.2021. godine, predsjednik Udruženja ilmijje IZ u BiH Nesib ef. Hadžić, boravio je u radnoj posjeti Odboru Udruženja ilmijje Kakanj, prilikom čega je održao i sastanak sa glavnim imamom Medžlisa IZ-e Kakanj, mr. Sulejman ef. Čelikovićem.

Ova posjeta je dio redovnih aktivnosti predsjednika Udruženja ilmijje koji u svom programu ima obilazak svih odbora imijje, prilikom čega želi da neposredno komunicira sa imamima na terenu u cilju upoznavanja sa njihovim izazovima i iskušenjima sa kojima se susreću.

Predsjedniku Nesib ef. Hadžiću domaćini su bili glavni imam, mr. Sulejman ef. Čeliković i predsjednik Odbora udruženja ilmijje Kakanj Mustafa ef. Agić. Posjeta je upriličena na dan kada se održava redovni seminar imama MIZ-a Kakanj, tako da je bio prisutan veći broj imama i muallima Medžlisa.

Prvi dio posjete iskorišten je za obraćanje predsjednika Hadžića koji je u kratkim crtama predstavio misiju i zadatke Udruženja kao i projekte koji se provode u okviru djelovanja Udruženja. Pored misijskog djelovanja, koji je zadatak broj jedan, zadatak Udruženja Ilmijje jeste da se bori za poboljšanje uslova rada članova kao i njihov radno-pravni status, briga o ugroženim, bolesnim i potrebnim članovima te njihovim porodicama. Stipendiranje djece članova Udruženja, briga o imamima u manjem BH entitetu te o penzionisanim imamima i njihovim udovicama, imamima šehidima, sportskim susretima uposlenika IZ-e, između ostalog je kao zadatke Udruženja ilmijje naglasio predsjednik Nesib ef. Hadžić.

U drugom dijelu otvorena je diskusija gdje su imami imali priliku da upitaju predsjednika više o organizaciji, djelovanju, uređenju Udruženja i sličnim pitanjima. Bilo je govora o tome kako Udruženje vodi brigu o imamima u manjem bh. entitetu, a predsjednik Hadžić je poručio kako Udruženje ilmijje uz pomoć Rijaseta ali i resornih ministarstava pomaže onoliko koliko je u mogućnosti, te da se iznalaze rješanja, kako za imame tako i za bolji život svih bošnjačkih povratnika.  

Predsjednik Hadžić se zahvalio na gostoprimstvu te je ovom prilikom, svim članovima Odbora Udruženja ilmijje Kakanj uručio po primjerak djela “Muslimanska mišljenja i razilaženja o osnovama islamskog vjerovanja”, čiji je izdavač upravo Udruženje Ilmijje IZ u BiH.

Mr. Elvedin ef. Ibrahimspahić