PREDSJEDNIK UDRUŽENJA ILMIJJE U DVODNEVNOJ POSJETI KRAJINI

PREDSJEDNIK UDRUŽENJA ILMIJJE U DVODNEVNOJ POSJETI KRAJINI

Facebook
LinkedIn
Twitter

U dvodnevnoj službenoj posjeti Muftijstvu bihaćkom boravio je Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Cilj njegove posjete je susret sa svim imamima ovog muftijstva kako bi razgovarali o brojnim temama koje su u nadležnosti Udruženja, pogotovo o statusnim pitanjima imama s posebnim akcentom na status imama u penziji. Domaćin ove posjete je bio Omer-ef. Redžić, predsjednik Okružnog odbora Udruženja ilmijje Muftijstva bihaćkog.

Delegacija Udruženja ilmijje na čelu sa predsjednikom Hadžićem, predsjednikom Okružnog odbora ilmijje Bihać Redžićem i članom Glavnog odbora Udruženja ilmijje Arif-ef. Erdićem posjetila je i muftiju bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića, kojem su prenijeli razmišljanja imama, njihova statusna pitanja, te zajedno sa muftijom razgovarali o unapređenju statusa imama u našem društvu. Iskazali su zahvalnost muftiji Kudiću za nesebičnu podršku programskim načelima Udruženja i brigu koju pokazuje prema statusnim pitanjima imama.

Predsjednik Hadžić je svoju posjetu Okružnom odboru Bihać počeo posjetom u Prijedoru, 08. marta gdje su bili prisutni članovi Udruženja sa područja Odbora: Prijedor, Kozarac, Sanski Most i Bosanski Novi-Kostajnica. U večernjim satima predsjednik Hadžić u pratnji predsjednika Okružnog odbora Omera-ef. Redžića i Arifa-ef. Erdića, člana Glavnog odbora uputio ka Cazinu gdje se susreo i sa cazinskim imamima gdje je domaćin bio Haris-ef. Japić predsjednik Osnovnog odbora Ilmijje u Cazinu.

Drugi dan radne posjete predsjednika Udruženja Nesiba-ef. Hadžića Okružnom odboru Muftijstva bihaćkog započeo je posjetom Odboru Udruženja ilmijje Bužim, gdje je domaćin bio Emin-ef. Grošić, predsjednik Odbora ilmijje Bužim, gdje su bili prisutni Imami iz Medžlisa Bosanska Krupa, Velika Kladuša te domaćinskog Bužima sa predsjednikom MIZ Bužim g. Enizom Veladžićem i glavnim imamom Mehmed-ef. Harčevićem.

„Ova posjeta predsjednika Hadžića je posebno važna, jer smo željeli da otvoreno govorimo o prioritetima onako kako to vide imami i na osnovu toga trasiramo određene smjernice djelovanja udruženja za naredni period. Posebno mi je drago što smo kroz naše diskusije iskazali spremnost da i pored skromnih primanja brojnih imama ipak damo i svoj materijalni doprinos poboljšanju materijalnog statusa imama u penziji, čiji se radni staž nije redovno uplaćivao i koji je bio minimalan, pa su s toga i njihova primanja ispod granice dostojanstva, da ne govorim o standardima života. Također mi je drago što smo vodili aktivan dijalog o edukaciji, školovanju i dodatnom usavršavanju imama i što su doneseni važni zaključci tim povodom.“ – istakao je efendija Redžić.

Predsjednik Udruženja ilmijje IZ u BiH Nesib-ef. Hadžić je istakao značaj ovakvih susreta, koji prošle godine nisu realizirani zbog pandemije COVID 19, a ove godine su odlučili da, poštujući epidemiološke mjere, ipak okupe imame u nekoliko gradova i da skupa s njima otvore važna pitanja za njih, ali posebno za njihove kolege u manjem bh. entitetu.

„I pored ove veoma složene epidemiološke situacije odlučili smo da susretnemo naše kolege imame, da im izložimo na čemu trenutno radi Glavni odbor Udruženja ilmijje, da čujemo kakve aktivnosti se realiziraju na nivou okružnog i osnovnih odbora i da zajedno sa imamima razgovaramo o brojnim pitanjima od interesa za imamski poziv. Posebno mi je drago da je briga imama jednih o drugima bila istaknuta kroz brigu o najugroženijim kategorijama, a to su imami penzioneri i imami koji su u potrebi za vlastitim liječenjem ili za liječenjem članova njihovih porodica. Ono što nosim kao posebnu vrijednost sa ovih susreta jeste otvorenost u komunikaciji i prijedlozi za konkretna rješenja koja su sprovodiva i koja će unaprijediti trenutno stanje. Udruženje Ilmijje će i u narednom periodu raditi na podizanju standarda života naših članova i pomagati našim članovima kroz razne programe i projekte da što kvalitetnije realizuju svoje misijske zadatke, ali da se njihova statusna pitanja rješavaju u skladu sa potrebama i trenutnom situacijom.“ – poručio je predsjednik Nesib-ef. Hadžić, koji je na kraju posjete organizirao i sa sastanak sa imamima Odbora i MIZ Bihać, gdje je domaćin bio Izet ef. Šahinović, predsjednik Odbora Udruženja ilmijje Bihać.