GODIŠNJICA PRESELJENJA NA AHIRET MUHAREM EF. HASANBEGOVIĆA

GODIŠNJICA PRESELJENJA NA AHIRET MUHAREM EF. HASANBEGOVIĆA

Facebook
LinkedIn
Twitter

Danas, 15. marta 2021. godine, navršava se godinu dana od preseljenja na Ahiret Muharem-ef. Hasanbegovića, dugogodišnjeg predsjednika Udruženja ilmijje IZ u BiH i bivšeg šefa Kabineta reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na dženazi Muharem ef., koja je obavljena 17. marta reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je u svome obraćanju podsjetio da je životni put Muharem ef. Hasanbegovića paradigma predanog služenja muslimanima i časnog odazivanja na imamski poziv.

-Uvijek je bio na strani slabijih. Poticao ih je i hrabrio. Volio je svoj narod. Bio je veliki domoljub. U vjeri je bio postojan: nije bio od onih koji bi svoja uvjerenja žrtvovali pozivajući se na okolnosti i teško vrijeme. Smatrao je da je važno za muslimana da o svemu ima, prije svega, svoj moralan stav, po principu: Ne čini drugome ono što ne bi želio da on tebi učini, istakao je u svome obraćanju reisu-l-ulema Kavazović. Reisu-l-ulema Kavazović također je podsjetio da je  Muharem-efendija bio čovjek kojemu se bez rezervi moglo vjerovati. Njegova snaga je izvirala iz jednostavnosti, skromnosti i pristupačnosti.

-Uvijek je bio spreman razgovarati sa svima, bez predrasuda. Argumentima se borio za svoje stavove. Nije uzmicao, bez obzira na to ko je bio na drugoj strani. U našem sjećanju ostat će kao imam koji je progonjen zbog svoje vjere. Nije bio od onih koji za koru hljeba pristaju da se odreknu slobode duha. Po tome me je podsjećao na revolucionara, koji životu nije prilazio dogmatski. U isti mah, poštovao je lijepu urbanu muslimansku tradiciju, koju je vrijeme potvrdilo i učinilo trajno živom, rekao je u svome obraćanju tada reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Molimo Gospodara da se smiluje džennetom plemenitoj duši Muharem-ef. Hasanbegovića koji je također ostavio neizbrisiv trag u svom radu i djelovanju u okviru Udruženja ilmijje IZ u BiH.