DŽUMA-NAMAZ U POTOČARIMA PREDVODIO PREDSJEDNIK UDRUŽENJA ILMIJJE NESIB EF. HADŽIĆ

DŽUMA-NAMAZ U POTOČARIMA PREDVODIO PREDSJEDNIK UDRUŽENJA ILMIJJE NESIB EF. HADŽIĆ

Facebook
LinkedIn
Twitter

Džuma-namaz na musalli Šehitluka Genocida u Potočarima u petak 17. septembra 2021. godine je predvodio i hutbu kazivao predsjednik Udruženja ilmijje IZ u BiH Nesib ef. Hadžić. Ove godine, od petka, 26. marta 2021. godine, na musalli Šehitluka Genocida u Potočarima ponovo se obavlja džuma-namaz. Ovaj ibadet se na musalli u Potočarima obavlja već petu godinu, od mjeseca marta do mjeseca septembra, a ako vremenski uslovi dozvoljavaju i duže, najčešće do kraja oktobra.

O protokolu obavljanja džuma-namaza brinu Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Srebrenica. Džuma-namaz predvode članovi Vijeća muftija, članovi Rijaseta, dekani naših fakulteta, direktori medresa, muderrisi, glavni imami i imami, a brojne džematlije prisustvuju ovom ibadetu, te za njih bude organiziran obilazak Memorijalnog centra.

U hutbi je Nesib ef. Hadžić istakao kako mu je čast predvoditi džuma-namaz u Potočarima, pogotovo što je posjeta realizovana u okviru programskih aktivnosti koje se provode povodom obilježavanja 109. godišnjice Udruženja ilmijje.    

– Želim se zahvaliti muftiji tuzlanskom Vahid ef. Fazloviću te MIZ Srebrenica i glavnom imamu Damir ef. Peštaliću, koji istrajavaju na ovom projektu džuma-namaza na musalli Šehitluka Genocida u Potočarima, gdje svi trebamo doći i podsjetiti se na ono što se ovdje desilo. To je naš dug prema šehidima i njihovim porodicama – poručio je predsjednik Hadžić, koji je u hutbi govorio i o ulozi i misiji imama kroz historiju, kako u BiH općenito, tako i u Srebrenici posebno, gdje je ubijeno dvanaest imama.

Džuma-namazu su prisustvovali penzionisani imami Okružnog odbora ilmijje Sarajevo, uposlenici Oružanih snaga BiH te domaće džematlije iz Srebrenice. Goste je dočekao glavni imam MIZ Srebrenica Damir ef. Peštalić, koji se obratio prije džuma-namaza zahvalivši se na posjeti, koja im puno znači.

Glavni imam je sa gostima  obišao “Spomen-sobu”, koja je posebno osmišljen muzejski prostor, koji se nalazi u bivšem štabu nizozemskog bataljona UN-a u Potočarima, gdje su imali priliku i pogledati dokumentarni film te izložbu slika i vitrina u kojima se nalaze lični predmeti žrtava. Gosti iz Sarajeva su proučili i predali jasin-i-šerif pred dušu šehida Srebrenice posjetivši i mezar rahmetli komadanta Ejuba Golića, heroja koji je na Maršu smrti Srebreničane vodio do slobode, a o njegovoj ulozi i herojstvu  govorio je Nezim ef. Halilović Muderris.   

U povratku kući, gosti iz Sarajeva su posjetili džemat Divič, gdje ih je dočekao predsjednik MIZ Zvornik Mustafa ef. Muharemović, koji je goste upoznao sa aktivnostima i aktuelnostima na području ovog medžlisa.