UDRUŽENJE ILMIJJE OBILJEŽAVA 109. GODIŠNJICU

UDRUŽENJE ILMIJJE OBILJEŽAVA 109. GODIŠNJICU

Facebook
LinkedIn
Twitter

Udruženje Ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koje okuplja imame, muallime, uposlenike Islamske zajednice te muderrise i profesore islamskih fakulteta, obilježava 109. godišnjicu osnivanja.

Predsjednik Udruženja Ilmijje Nesib-ef. Hadžić je ovom prilikom podsjetio kako Udruženje kontinuirano djeluje u skladu sa misijom naznačenom pri njegovom osnivanju, posebno naglasivši brigu za jačanje imamske uloge u Zajednici i društvu, statusna pitanja imama te izdavaštvo.

– Pored naše osnovne zadaće, očuvanja islamskih i vjerskih osjećanja te poticanja muslimana na izvršenje vjerskih obaveza, značajne uspjehe smo ostvarili na poljima permanentne edukacije i pripreme imama za nove izazove, na polju izdavaštva i poboljšanju statusa imama. Posebno je važno što smo ponovo uz podršku reisu-l-uleme i Ureda za društvenu brigu mogli finansijski pomoći penzionisane imame koji primaju najniže penzije – naveo je Hadžić.

U okviru obilježavanja 109. godišnjice Udruženja ilmijje u Gazi Husrev-begovoj biblioteci održat će se Svečana akademija, na kojoj će biti prikazana i reportaža BHT1 „Imamsko breme“, a pred Spomen-obilježjem imamima šehidima ispred Gazi Husrev-begove medrese će biti proučena hatma-dova pred duše imama stradalih u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Hatmu su proučili imami sa područja Okružnog odbora Tuzla a kratke sure će proučiti imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, dok će dovu proučiti hafiz Mensur-ef. Malkić.

– I ove godine ćemo nagraditi dvanaest imama penzionera koji su penzionisani u protekloj godini, jer mi smo generacija koja pokušava da skrene pažnju na misiju i značaj uloge imama u društvu. Plaketa “Prijatelj uleme” biće dodijeljena hafizu Emiru Čiči, koji se kao direktor organizacije „Islamic Relief u Bosni i Hercegovini“ dokazao kao pravi prijatelj Udruženja ilmijje IZ u Bosni i Hercegovini – poručio je.

Nesib-ef. Hadžić je ovom prilikom svim članovima čestitao Dan Udruženja.

Hatma-dova imamima šehidima Bosne i Hercegovine i Svečana akademiju povodom Dana Udruženja Ilmijje će biti upriličena u utorak, 28. septembra s početkom u 13.30 sati.