UDRUŽENJE ILMIJJE OBILJEŽILO 109. GODIŠNJICU OSNIVANJA

UDRUŽENJE ILMIJJE OBILJEŽILO 109. GODIŠNJICU OSNIVANJA

Facebook
LinkedIn
Twitter

Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koje okuplja imame, muallime, uposlenike Islamske zajednice, te muderrise i profesore islamskih fakulteta, danas je Svečanom akademijom i učenjem hatma – dove pred duše imama stradalih u agresiji na Bosnu i Hercegovinu obilježilo 109. godišnjicu postojanja.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je naglasio da ova godišnjica svjedoči o predanom radu imama, koji su bili uz narod i pronosili vrijednosti u koje su vjerovali i za koje su se borili.

–  U toj svojoj borbi, mnogi su položili svoje živote. Moram kazati da sve što je nastalo oko Islamske zajednice u našem narodu ima svoje trajanje. Ove godine smo obilježavali 50 godina Preporoda, 70 godina Takvima, 500 Gazi Husrev-bega, 109 godina Ilmijje, sve je to znak da ono što je nastajalo oko Islamske zajednice ima svoju vrijednost, trajanje i da će, ako Bog da, trajati – poručio je reisu-l-ulema.

Dodao je da je narod uvijek vjerovao svojim imamima i uvijek im davao podršku.

– Puno dugujemo onima koji su dali svoje živote za svoj narod, za svoju Zajednicu i nastojimo, koliko možemo, biti pri ruci našim imamima, da im pomognemo, posebno u manjem bosanskohecegovačkom entitetu. To je naša obaveza, Islamska zajednica se trudi da im olakša život tamo. Moram kazati, u ovom trenutku su oni jedina adresa našem narodu u tim sredinama – rekao je reisu-l-ulema, dodajući da će Zajednica nastaviti svoju misiju dobra.

Predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić je ovom prilikom podsjetio da Udruženje kontinuirano djeluje u skladu sa misijom naznačenom pri njegovom osnivanju.

– Ono što je zacrtala ulema iz tadašnjeg perioda, zadaci koj su temeljeni na načelima očuvanja muslimanskog identiteta i očuvanja univerzalnih etičkih načela u Bosni i Hercegovini, ostali su do danas – rekao je Hadžić.

Godišnjica Udruženja ilmijje kazuje o stalnoj potrebi da se unutar stalnopromjenjivog društvenog konteksta imami budu povezani, kako bi bili spremniji za izazove koji se nađu pred njima.

– Mi smo svjedoci da stalno imamo velike izazove u BiH, tako da ta potreba za Udruženjem Ilmijje ostaje i uvijek će biti prisutna. Naravno, u skladu sa stanjem u kojem se imami i Islamska zajednica nalaze, pomjerat će se i težišni zadaci – istaknuo je Hadžić.

Na Svečanoj akademiji upriličena je dodjela priznanja i hedija imamima koji su penzionisani u protekloj godini. Priznanja su dobili: Džemajil-ef. Delić (MIZ Konjic), Fuad-ef. Bišić (MIZ Bugojno), Izet-ef. Hero (MIZ Bugojno), Osman-ef. Hrnić (MIZ Ključ), Raif-ef. Huskić (MIZ Gradačac), Nermin-ef. Unkić (MIZ Gradačac), Enver-ef. Alić (MIZ Kalesija), Ekrem-ef. Mrahorović (MIZ Puračić-Lukavac), Suljo-ef. Bejtić (MIZ Tešanj), Šemso-ef. Kosovac (MIZ Doboj), Rašid-ef. Babić (MIZ Doboj i Samir-ef. Crnkić (MIZ Cazin).

Također, upriličena je i dodjela priznanja i Plakete „Prijatelj uleme“ direktoru Islamic Reliefa za Bosnu i Hercegovinu hafizu Emiru Čiči.

Prije akademije, na Centralnom spomen-obilježju imamima šehidima BiH u dvorištu Gazi Husrev-begove medrese proučena je hatma-dova.