ODRŽANE PROMOCIJE KNJIGE „BOSANSKOHERCEGOVAČKI IMAMI U VRIJEME KOMUNIZMA“ U KAKNJU, GORAŽDU I KONJICU

ODRŽANE PROMOCIJE KNJIGE „BOSANSKOHERCEGOVAČKI IMAMI U VRIJEME KOMUNIZMA“ U KAKNJU, GORAŽDU I KONJICU

Facebook
LinkedIn
Twitter

Knjiga „Bosanskohercegovački imami u vrijeme komunizma“ – Društveni položaj i djelovanje imama u Bosni i Hercegovini od 1945. do 1971. godine predstavlja dorađenu doktorsku disertaciju Adisa Sultanovića koju je pod naslovom „Društeni položaj i djelovanje imama u Bosni i Hercegovini od 1945. do 1971. godine“ odbranio na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, 19. januara 2021. godine pred komisijom: doc. dr. Asim Zubčević, predsjednik, doc. dr. Senad Ćeman, član i prof. dr. Ahmet Alibašić, mentor i član.

Predmet ove studije, koja je nedavno izašla iz štampe, je društveni položaj i djelovanje imama u Bosni i Hercegovini u periodu od 1945. do 1971. godine. S toga je cilj bio sagledati stanje i prilike koje su utjecale na položaj bosanskohercegovačkih imama u društvu uopće i u Islamskoj zajednici u BiH posebno. Pored toga, važno je bilo proučiti i predstaviti ukupno djelovanje imama u Bosni i Hercegovini od 1945. do 1971. godine u namjeri razumijevanja njihovog vjersko-prosvjetnog rada, kao i njihovog doprinosa Islamskoj zajednici u BiH i socijalističkom društvu općenito.

Udruženje ilmijje je u saradnji sa nekoliko medžlisa organizovalo promocije ovog djela, na kojima su prisutnima o djelu i ovom vrijednom istraživanju govorili predsjednik Udruženja ilmijje Nesib ef. Hadžić i sam autor dr. Adis ef. Sultanović. Prva promocija je upriličena u ponedjeljak 11. oktobra u Medžlisu islamske zajednice Kakanj, a domaćini su bili glavni imam MIZ Kakanj mr. Sulejman ef. Čeliković i predsjednik Odbora Udruženja ilmijje Kakanj Mustafa ef. Agić.

Promocija je upriličena i u utorak 12. oktobra u Islamskom kulturno-obrazovnom centru u Goraždu, a organizatori su bili Okružni odbor Udruženja ilmijje Goražde na čelu sa hafizom Ahmedin ef. Bećirspahićem i Medžlis Islamske zajednice Goražde. Promocija u Goraždu je organizovana u sklopu Kulturno-vjerske manifestacije „Dobro nam doš'o“, koja se tradicionalno održava u mjesecu rebiu-l-evvelu, povodom obilježavanja Mevluda – rođenja Muhammeda, a.s. Ovoj promociji je prisustvovao i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

U četvrtak 14. oktobra domaćin promocije je bio MIZ Konjic na čelu sa glavnim imamom Refik ef. Delićem, Promocija u Konjicu je organizirana u Galeriji MIZ Konjic, a u okviru Manifestacije „Merhaba, ej, naš Resule“.

Izdavači knjige su Udruženje ilmijje IZ u BiH i Izdavački centar Rijaseta IZ u BiH El-Kalem.