MIZ ZENICA: ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE “BOSANSKOHERCEGOVAČKI IMAMI U DOBA KOMUNIZMA”

MIZ ZENICA: ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE “BOSANSKOHERCEGOVAČKI IMAMI U DOBA KOMUNIZMA”

Facebook
LinkedIn
Twitter

U srijedu 20. oktobra u džematu Babina Rijeka – Ensar džamija, održana je promocija knjige “Bosanskohercegovački imami u doba komunizma” autora dr. Adisa Sultanovića, a u okviru manifestacije “Želja za Resulom”.

Promociji su prisustvovali glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkica koji je bio moderator promocije, dr. Adis Sultanović – autor knjige te Nesib ef. Hadžić – predsjednik Udruženja ilmijje u ulozi promotora.

Ukazujući na položaj bosanskohercegovačkih imama u vremenu komunističke vladavine, autor knjige je istakao: “Pedeset druge godine, zvanično je 210 muallima ostalo bez posla bez ikakve prenadležnosti. Svi mektebi i mektebske zgrade, preko noći prelaze u vlasništvo države – imovina Islamske zajednice biva desetkovana, a imami ostavljeni da se snalaze ko kako može. Ali ta bjelina ahmedije pomalo je razgodila tu maglu koja se nadvila iza 45-te godine. Već u drugoj polovici pedesetih godina dolazi do popuštanja tih najradikalnijih mjera. To vrijeme od 45.-te do 71. nije jednobrazno nego se ono mijenja a imami ostaju privrženi misiji.” Autor je ukazao na detalje koji su oslikavali težak materijalni i društveni status imama u komunističko doba jer se željela slomiti predvodnica svake organizovane akcije a u kojoj su prednjačili upravo imami.

Promotor, Nesib ef. Hadžić je čestitajući Medžlisu Islamske zajednice na organizaciji manifestacije “Želja za Resulom, poručio: “Period od 1945. do 1971. godine je težak općenito za muslimane, nemojte misliti da je to težak period samo za imame. To je jedan strašan period za sve ljude koji su htjeli da se mole Bogu i na bilo kakav način, fizičkim, psihičkim, jezičkim legitimiranjem se izjašnjavali kao muslimani. Tad je bilo kakav organiziran rad, bilo koga, bio osuđivan.” Preporučio je knjigu dr. Adisa Sultanovića za čitanje i podsvješćivanje mlađim generacija kako se sličan položaj imama i muslimana nikada ne bi ponovio.

(www.mizzenica.ba)