DELEGACIJA UDRUŽENJA ILMIJJE U POSJETI ODBORU ILMIJJE I MEDŽLISU IZ JAJCE

DELEGACIJA UDRUŽENJA ILMIJJE U POSJETI ODBORU ILMIJJE I MEDŽLISU IZ JAJCE

Facebook
LinkedIn
Twitter

U četvrtak 21. oktobra 2021. godine delegacija Udruženja ilmijje Islamske zajednice u BiH boravila je u radnoj posjeti Odboru ilmijje  i Medžlisu Islamske zajednice Jajce.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jajce Zehrudin-ef. Hadžić zajedno sa svojim saradnicima  i predsjednikom Odbora Udruženja ilmijje Jajce Alijom-ef. Keškom upriličio je prijem za predsjednika Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Nesib-ef. Hadžića, sekretara Udruženja ilmije, Edin-ef. Spahića i predsjednika Okružnog odbora Udruženja ilmijje Travnik Elvir-ef. Tolju.

Domaćini su upoznali goste sa realizovanim aktivnostima, poduhvatima i projektima MIZ Jajce, koji su zaista brojni, te sa onim projektima koji su u fazi realizacije. Delegacija Udruženja ilmijje je imala priliku posjetiti vrtić/igraonicu „Emina“ na Volijaku, koji radi po međunarodnim NPP, te je otvoreno tipa i za pripadnike drugih vjeroispovijesti. Delegacija je posjetila i izgrađeno Centralno šehidsko spomen obilježje u haremu džamije „Esme sultanije“, te vakufsku parcelu „Varošnica“, čija je deekspropriacija u toku i gdje je planirana izgradnja hotela u vlasništvu MIZ Jajce. Parcela „Varošnice“ je dijelom uređena odnosno preuređena u musallu, gdje je obavljen i zajednički ramazanski Bajram uz prisustvo stotine vjernika. Sveukupan prostor „Varošnica“ čiji status nije još uvijek riješen u korist Medžlisa, iznosi nekih 40 duluma, nelegalno oduzeta od Medžlisa za vrijeme jugoslovenske vlasti.

U prostorijama MIZ Jajce održan je susret i radni sastanak sa imamima MIZ Jajce, članovima Udruženja ilmijje, kojima je predstavljena i knjiga “Bosanskohercegovački imami u doba komunizma” autora dr. Adis-ef. Sultanovića, kojoj je prisustvovao i sam autor.