MIZ JAJCE UPRILIČIO PRVU PROMOCIJU „BOSANSKOG MEVLUDA“ DŽEMALUDINA LATIĆA

MIZ JAJCE UPRILIČIO PRVU PROMOCIJU „BOSANSKOG MEVLUDA“ DŽEMALUDINA LATIĆA

Facebook
LinkedIn
Twitter

Rođenje Božijeg Poslanika bilo je izvor posebnog nadahnuća našim darovitim prethodnicima koji su u pobožnim spjevovima – mevludima opisali vrijeme i okolnosti u kojima se rodio i živio Muhammed, a.s., a naš savremenik, pjesnik Džemaludin Latić napisao je „Bosanski mevlud“.

Salih-ef. Meštrovac i Enisa Meštrovac učili su stihove ovog mevluda na Centralnom mevludskom sadržaju u Medžlisu Islamske zajednice Jajce, te ujedno prvoj promociji „Bosanskog mevluda“ koja je održana za 21. oktobra 2021. godine iza akšam-namaza u sali Općine Jajce.

Osim samog autora, dr. Džemaludina Latića, prisutnima su se u ulogama promotora obratili i glavni imam MIZ Jajce, Zehdrudin-ef. Hadžić i predsjednik Glavnog odbora Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Nesib-ef. Hadžić. Zehrudin-ef. Hadžić govorio je o neophodnosti slijeđenja sunneta za ispunjeniji život vjernika i prosperitet zajednice općenito, te o potrebi navikavanja učenja mevluda još od mektebskog perioda, jer se i kroz stihove mevluda upoznajemo sa Poslanikom, volimo ga te sunnet učimo i živimo. Nesib-ef. Hadžić govorio je o saradnji autora Latića i Udruženja ilmijje, a za „Bosanski mevlud“ je rekao da je djelo u koje su utkani neosporno znanje i neizmjerna ljubav.

Sam autor, prof. dr. Džemaludin Latić, na početku svog obraćanja istakao je da je njegov otac rahmetli, kad je uočio pjesnički dar kod svog sina, rekao da bi on jednog dana mogao napisati i mevlud. „Bosanski mevlud“ je nastao s ciljem da se sadržaj mevluda približi novim generacijama u leksičkom smislu. Autor je svoj mevlud pisao kao učenik prethodnih autora nama poznatih mevluda, Gaševića, Bešagića i Kadića, a kao učitelj novih generacija učača i slušača mevluda.

( MIZ Jajce)