U GRADAČCU PROMOVIRAN “BOSANSKI MEVLUD” DR. DŽEMALUDINA LATIĆA

U GRADAČCU PROMOVIRAN “BOSANSKI MEVLUD” DR. DŽEMALUDINA LATIĆA

Facebook
LinkedIn
Twitter

Promocija “Bosanskog mevluda” dr. Džemaludina Latića održana je u utorak 9. novembra 2021. godine u Gradačcu.

Promociji su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, autor mevluda dr. Džemaludin Latić, predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić, glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ Gradačac Nusret-ef. Kujraković i Husein Jukan, predsjednik Okružnog odbora ilmijje Tuzla Amel-ef. Mukinović i džematlije.

Muftija Fazlović je govoreći na ovom skupu istakao da je dr. Džemaludin Latić naš renomirani teolog, iznimo učen i produhovljen alim, veliki poznavalac bosanskog jezika. “Nepokolebljivo je njegovo opredjeljenje da cijelim svojim bićem i u kontinuitetu čuva našu vjeru. Prije svega Kur'ani-kerim i hadisi-šerif, ali i našu bosansku islamsku tradiciju, a mevlud tu zauzima posebno mjesto”, kazao je muftija Fazlović.

O Bosanskom mevludu govorili su autor dr. Džemaludin Latić i predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić, a u ime domaćina prisutnima se obratio predsjednik MIZ Garadačac Husein Jukan. Mevlud su učili Abdulah-ef. Hodžić i Šejma Mehić, a stihove je čitala Erna Šećić. Organizatori promocije su Medžlis Islamske zajednice Gradačac i Udruženje ilmijje OO Gradačac.

Ovaj mevludski spjev svojevrstan je izvor za brojne pojedinosti iz života poslanika Muhammeda, a.s., i njegovih ashaba, ali i iz života poslanika koji su živjeli u ranijim vremenima. Napisan je u duhu mevludske tradicije na bosanskom i turskom jeziku. Izučen je i izrecitiran od strane tridesetak najboljih muslimanskih umjetnika sa Balkana, a blizu sedam stotina autorovih pojašnjenja u fusnotama čitaocu nudi obilje informacija i podataka.

(muftijstvotz.ba)