PRVO PRIZNANJE UDRUŽENJA ILMIJJE IZ U BIH URUČENO ODBORU UDRUŽENJA ILMIJJE TEŠANJ

PRVO PRIZNANJE UDRUŽENJA ILMIJJE IZ U BIH URUČENO ODBORU UDRUŽENJA ILMIJJE TEŠANJ

Facebook
LinkedIn
Twitter

Nakon prošlogodišnjeg priznanja novina Preporod, Odboru Udruženja ilmijje Tešanj uručeno je i prvo priznanje Udruženja Ilmijje IZ u BiH.  Priznanje je uručio predsjednik Udruženja ilmijje BiH Nesib-ef. Hadžić predsjedniku OU ilmijje Tešanj Sulji-ef. Djedoviću na sjednici Skupštine OU Ilmijje u Tešnju održanoj dana 22.02.2022. godine pod predsjedavanjem radnog predsjedništva: Suljo ef. Djedović prof. i  Dževad ef. Hasanbašić blagajnik.  Na sjednici je usvojen Izvještaj o radu i Završni račun za 2021. godinu, te Plan i program rada za 2022. godinu.

U svečanom dijelu sjednice uručene su hedije najzaslužnijim distributerima edicija IZ-e: Raif-ef. Hasak prof., imam džemata Miljanovci; Bersad-ef. Kozlić prof., imam džemata Novi Miljanovci; hafiz mr. Almir-ef. Hadžić, imam džemata Jelah;  Elvedin-ef. Aličić prof., imam džemata Lepenica i Suljo ef. Djedović prof., imam džemata Dobropolje-Mekiš. Za jubilarne godine rada uručene su hedije: Amar ef. Bedakoviću prof., imamu džemata Harman džamije u Tešnju za 10 godina rada i Ibrahim-ef. Okanoviću prof., za 30 godina rada, te zahvalnice glavnom imamu i predsjedniku IO za podršku u radu Udruženja.  Na sjednici su uručene i prigodne novčane hedije penzionerima i udovama penzionera.

Čestitke na uspješnom radu uputili su glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad-ef. Omerbašić i predsjednik IO Zehrudin Kruško te predsjednik Ilmije IZ-e u BiH Nesib ef. Hadžić koji je uz čestitke pohvalio rad ovog Odbora ističući: „U Ilmiji još nema elemenata za ocjenjivanje rada odbora, ali ovaj odbor zasigurno spada među tri najbolja u BiH, ako ne i najbolji, zato mi je veliko zadovoljstvo da mogu uručiti prvo prizanje za izuzetan doprinos u radu, razvoju i jačanju Udruženja Ilmije IZ-e u BiH upravo ovom Odboru“.

Podsjećamo da je u okviru reosnivanja Ilmijje 1950. godine, u Tešnju  30. 08. 1950. osnovano Udruženje Ilmije ali je stvarni rad zaživio tek nakon održane sjednice 10.02.1952. u prisustvu Sulejman-ef. Kemure (tada sekretara Ilmijje i direktora Gazi Husre-begove medrese, a od 1957. reisu-l-uleme) kada je izabrano prvo rukovodstvo: Korajlić Haki-ef. kao predsjednik, sekretar Ćeman Mehmed-ef., i  blagajnika Abdulah-ef. Hadžić.

 (www.miztesanj.ba)