SKUPŠTINA UDRUŽENJA ILMIJJE: RASPISANI IZBORI, PLANIRANI SUSRETI U SARAJEVU

SKUPŠTINA UDRUŽENJA ILMIJJE: RASPISANI IZBORI, PLANIRANI SUSRETI U SARAJEVU

Facebook
LinkedIn
Twitter

Skupština Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas na 4. sjednici u Sarajevu usvojila je redovne akte, izvještaje i planove rada.

Skupština je održana u Studentskom centru IZ a na početku rada je zamjenik reisu-l-uleme Enes-ef. Ljevaković u uvodnom obraćanju istaknuo da je ilmijja neodvojivi dio Islamske zajednice.

– Brojni članovi ilmijje ostavili su neizbrisiv trag u očuvanju i razvoju Islamske zajednice i društva u cjelini. I danas ilmijja ima svoj značaj u organiziranju imama, posebno u pomoći imamima koji su u potrebi ali i u realizaciji različitih porojekata značajnih za Islamsku zajednicu u cjelini – rekao je Ljevaković.

Poručio je da Rijaset Islamske zajednice daje i da će davati punu podršku svim projektima Udruženja ilmijje.

Nijaz-ef. Duzan, predsjednik Skupštine Udruženja ilmijje je rekao da su danas razmatrani redovni akti, izvještaji i planovi rada.

– Na ovoj Skupštini su usvojeni redovni akti Udruženja ilmijje. To su izvještaji o radu Glavnog odbora, finansijski izvještaji za prethodnu godinu, ali i planovi rada za tekuću godinu. Pošto je ovo četvrta, odnosno zadnja skupština u mandatu ovog saziva, raspisuju se izbori u Udruženju ilmijje koji će se održati krajem ove kalendarske godine i početkom sljedeće – rekao je Duzan.

Izbore planiraju održati od septembra ove godine do aprila 2023. godine.

Duzan je najavio održavanje i XXII Kulturno-edukativnih i sportskih susreta članova Udružnja ilmijje.

– Ove godine susrete želimo održati u Sarajevu. Prethodne dvije godine nismo ih mogli organizovati zbog ograničenja nametnutih zaštitom od epidemije. Prve godine pod pandemijom nismo ni razmatrali mogućnost održavanja ali prošle godine smo sve pripremili za održavanje susreta u Crnoj Gori, međutim, crnogorska vlada je dva dana pred početak Sportskih susreta donijela nove ograničavajuće mjere pa smo bili prisiljeni sve otkazati. Zbog toga se naročito radujemo ovogodišnjim – istakao je.

U toku su pregovori sa Muftijstvom sarajevskim i Okružnim odborom Sarajevo i MIZ Sarajevo da budu domaćini susreta.

Nesib-ef. Hadžić predsjednik Udruženja ilmijje je naveo da ove godine planiraju nastaviti sa tradicionalnim projektima ali i onim koji omogućavaju ekonomski razvoj imamima koji imaju uslove za poljoprivredne poslove.

– Mi imamo jedan kontinuitet od 1912. godine i nastavljamo glavne pravce koji su definirani i u Statutu (Udruženja). To su aktivnosti iz oblasti edukacije, izdavaštva, brige o imamima na različite načine, a sada i osposobljavanjem imama da pruže sebi i ekonomsku pomoć. Podjelom plastenika i sušara pomažemo imamima koji su zainteresirani i imaju uslove da se bave poljoprivredom – naveo je, između ostalog, Hadžić.

Naveo je da za imame planiraju organizovati posjete Turskoj i nekim državama zapadne Evrope, te iftare za imame koji su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bili uključeni u odbranu ili bili zatočeni u logorima.

– Planiramo i naučni skup o doprinosu imama u institucionalnom povratku u manji entitet BiH. Pored toga namjeravamo organizovati i niz susreta na terenu gdje ćemo okupiti imame iz oba entiteta sa džematlijama – najavio je.

Dodao je da je u pripremi i promocija poeme o bosanskim imamima koji su ubijeni u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu, a premijera je planirana za Dan Udruženja ilmijje.