UDRUŽENJE ILMIJJE REALIZIRALO PROJEKAT IFTARA ZA IMAME I UPOSLENIKE IZ PRIPADNIKE ARMIJE R BIH

UDRUŽENJE ILMIJJE REALIZIRALO PROJEKAT IFTARA ZA IMAME I UPOSLENIKE IZ PRIPADNIKE ARMIJE R BIH

Facebook
LinkedIn
Twitter

Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je u ponedjeljak 25. aprila 2022. godine u Domu Oružanih snaga upriličilo iftar za članove Okružnog odbora Sarajevo i Okružni odbor Vojnog muftijstva. Bio je to završni iftar u okviru projekta iftara za imame i uposlenike IZ u BiH koji su učestvovali u odbrani BiH kao pripadnici Armije i MUP-a, te imame logoraše.

Iftaru u Sarajevu je prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, službenici Rijaseta Islamske zajednice, imami, te profesori medresa i Fakulteta islamskih nauka.

Kako je naveo predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić, povodom Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, a tokom mjeseca ramazana, Udruženje je organiziralo iftare po okružnim odborima za sve svoje članove, imame i profesore obrazovnih institucija, koji su učestvovali u odbrani Bosne i Hercegovine kao pripadnici Armije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine, te imame logoraše.

– Naša ideja je bila da podsjetimo na činjenicu da su imami, muallimi, profesori, osvjetlali obraz i očuvali bjelinu ahmedije u periodu kad je bilo najteže. Mi smo željeli da kažemo, ne umanjujući ničiji doprinos, da je najteže bilo gledati preko nišana i u isto vrijeme biti na nišanu, a to su imami radili – naglasio je Hadžić.

On je podsjetio da su oni koji su bili na braniku domovine najbolji od nas.

– Poručujemo da su imami tada, u ratu, izvršili svoj zadatak, kao što ga i danas izvršavaju u miru. Poručujemo i da smo ponosni na činjenicu da su naši imami imali časnu ulogu u odbrani Bosne i Hercegovine – istaknuo je Nesib-ef. Hadžić.

Hafiz Hašim-ef. Zahirović, pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine i imam u džematu Hadžići, bio je gost na iftaru. Izrazio je radost zbog poziva.

– Za nas ovaj poziv znači priliku da se družimo, da osvježimo svoja sjećanja na dane na koje smo posebno ponosni. Ja sam maloljetni pripadnik Armije, imao sam 15 godina, 10 mjeseci i 23 dana kada sam ušao u redove Armije. Hvala Allahu, te drage uspomene traju. Imamo priliku da se viđamo mi koji smo preživjeli, ali i da se sjetimo naše braće koji su postali šehidi u tim danima – rekao je Zahirović.

Dovu na kraju iftara je proučio Sulejman-ef. Čeliković, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj.

Projekat je započeo iftarom za Okružni odbor Goražde koji je upriličen 10. aprila, nakon čega su uslijedili: iftar u Gradačcu za Okružni odbor Tuzla (15.04.), iftar u Bugojnu za Okružni odbor Travnik (18.04.), iftar u Tešnju za Okružni odbor Zenica (19.04.), iftar u Mostaru za Okružni odbor Mostar (21.04.) te već pomenuti iftar u Sarajevu. Podršku realizaciji ovih iftara pružilo je Federalno ministarstvo za pitanje boraca i invalida OOR-a na čelu sa v.d. ministrom g. Mirzom Terzom.