POČASNI PREDSJEDNIK DŽEMATA LUZERN VEHBIJA EF. EFENDIĆ POSJETIO UDRUŽENJE ILMIJJE

POČASNI PREDSJEDNIK DŽEMATA LUZERN VEHBIJA EF. EFENDIĆ POSJETIO UDRUŽENJE ILMIJJE

Facebook
LinkedIn
Twitter

U ponedjeljak 16. maja 2022. godine u posjeti Udruženju ilmijje boravio je prvi imam i počasni predsjednik Džematskog odbora džemata Luzern (Švicarska) Vehbija ef. Efendić. Vehbiju ef. je primio predsjednik Udruženja ilmijje Nesib ef. Hadžić izrazivši zadovoljstvo zbog posjete čovjeka koji je bio incijator formiranja Islamske zajednice Bošnjaka Švicarske.

Vehbija ef. Efendić je upoznao predsjednika Hadžića o stanju i perspektivama Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj, a posebno u džematu Luzern. Tom prilikom Vehbija ef. je predsjedniku Hadžiću uručio i primjerak nedavno štampane „Monografije džemata Luzern“.

Džamiju u Luzernu je svečano otvorio upravo Vehbija ef. 20.06.2009. godine, kao najzaslužnija osoba za uspostavljanje džemata i izgradnju Islamskog kulturnog centra u Luzernu.

Džemat Luzern osnovala je grupa Bošnjaka koju je predvodio Vehbija ef. Efendić 8. jula 1991. godine. To je bio prvi bošnjački džemat u Kantonu Luzern . Na prostoru od hiljadu i tri stotine kvadratnih metara koje je vlasništvo ovog džemata nalazi se zgrada u kojoj je džamija, biblioteka, radni prostori, abdesthane, sala za sastanke i restoran.

Predsjednik Hadžić se zahvalio Vehbiji ef. na posjeti Udruženju ilmijje, ali i na uspjehu kojeg su kao Zajednica ostvarili u Švicarskoj. Prilika je iskorištena i za razgovor o mogućim zajedničkim projektima.

Vehbija ef. Efendić je 2018. godine dobio nagradu “Bosanac godine” a trenutno je počasni predsjednik džemata Luzern. Bio je prvi predsjednik Islamske zajednice u Švicarskoj i predsjednik Vijeća Fondacije “Humanity International Foundation Switzerland”.