MUFTIJA GRABUS: IMAMI MORAJU BITI SVIJEST I SAVJEST BOŠNJAČKOG NARODA

MUFTIJA GRABUS: IMAMI MORAJU BITI SVIJEST I SAVJEST BOŠNJAČKOG NARODA

Facebook
LinkedIn
Twitter

Mi smo moralna savjest bošnjačkog naroda. Mi smo ljudi koji, kako to Kur'an kaže, pozivaju na dobro, a zabranjuju ono što je loše. Kada bi bili i manjina, kada bi ostao samo jedan čovjek, moramo upozoriti na ono što nije dobro – poručio je danas muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus, na predavanju koje je održao u okviru 22. kulturno-edukativnih i sportskih susreta članova Udruženja ilmijje i uposlenika Islamske zajednice (IZ).

Muftija Grabus je, obraćajući se prisutnim u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, ukazao na značaj očuvanja svijesti o zajedničkom djelovanju.

– Smisao Islamske zajednice jeste da mi cijeli organizam Zajednice, bez obzira gdje djelujemo, osjećamo kao jedno tijelo. Imami su primjer strukture unutar našeg naroda koja pokazuje visoku svijest o kolegijalnosti. Najvažnije je da se kroz naše djelovanje pokazuje jedinstvo i zajedništvo Islamske zajednice, koje nam je važno, a jedan narod bez svoje duhovne perspektive ne može preživjeti – kazao je muftija Grabus.

Muftija se osvrnuo i na izazove i probleme s kojima se imami u svom radu suočavaju danas.

– Uloga imama je određena kroz našu tradiciju, te se naučeno iz Kur'ana i suneta nastoji primijeniti unutar konteksta u kome živimo. Međutim, izazovi s kojima se danas suočavaju imami u slobodnom, demokratskom, pluralnom društvu zahtijevaju veći napor – naglasio je muftija Grabus.

Objasnio je da imami treba da upozoravaju na procese koji nisu dobri, ni kratkoročno, ni dugoročno.

Nema kompromisa s temeljnim vrijednostima, na kojima je uspostavljena civilizacija na zemlji.

Ako želimo, dugoročno, opstati kao ljudi, jer to nisu samo pitanja koja se tiču muslimana u Bosni i Hercegovini, nego ljudske civilizacije, moramo govoriti o vrijednostima koje je Božiji Poslanik, a.s., donio ljudskome rodu – naveo je muftija Grabus.

U tom smislu, kako je naglasio muftija, imami moraju biti svijest i savjest bošnjačkog naroda.

– Moraju to biti u pitanjima koja se tiču pravednosti, jednakosti, borbe protiv svih oblika korupcije, borbe protiv nasilja, nepravde.Taj zadatak jeste težak, ali je plemenit i častan, s obzirom na to da su kategorije vremena namijenjene samo čovjeku.

Čovjek traje samo određeni period i mora se truditi te vrijednosti pokušati, koliko je moguće, artikulirati i implementirati u svom životu – poručio je muftija Grabus.

Podsjećamo, 22. kulturno-edukativi i sportski susreti se održavaju u Sarajevu od 27. do 30. juna, a domaćini su Glavni odbor (GO) Udruženja ilmijje, Muftijstvo sarajevsko i Medžlis Sarajevo.