MUFTIJA GRABUS: IMAMI MORAJU BITI SVIJEST I SAVJEST BOŠNJAČKOG NARODA

MUFTIJA GRABUS: IMAMI MORAJU BITI SVIJEST I SAVJEST BOŠNJAČKOG NARODA

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter

Mi smo moralna savjest bošnjačkog naroda. Mi smo ljudi koji, kako to Kur'an kaže, pozivaju na dobro, a zabranjuju ono što je loše. Kada bi bili i manjina, kada bi ostao samo jedan čovjek, moramo upozoriti na ono što nije dobro – poručio je danas muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus, na predavanju koje je održao u okviru 22. kulturno-edukativnih i sportskih susreta članova Udruženja ilmijje i uposlenika Islamske zajednice (IZ).

Muftija Grabus je, obraćajući se prisutnim u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, ukazao na značaj očuvanja svijesti o zajedničkom djelovanju.

– Smisao Islamske zajednice jeste da mi cijeli organizam Zajednice, bez obzira gdje djelujemo, osjećamo kao jedno tijelo. Imami su primjer strukture unutar našeg naroda koja pokazuje visoku svijest o kolegijalnosti. Najvažnije je da se kroz naše djelovanje pokazuje jedinstvo i zajedništvo Islamske zajednice, koje nam je važno, a jedan narod bez svoje duhovne perspektive ne može preživjeti – kazao je muftija Grabus.

Muftija se osvrnuo i na izazove i probleme s kojima se imami u svom radu suočavaju danas.

– Uloga imama je određena kroz našu tradiciju, te se naučeno iz Kur'ana i suneta nastoji primijeniti unutar konteksta u kome živimo. Međutim, izazovi s kojima se danas suočavaju imami u slobodnom, demokratskom, pluralnom društvu zahtijevaju veći napor – naglasio je muftija Grabus.

Objasnio je da imami treba da upozoravaju na procese koji nisu dobri, ni kratkoročno, ni dugoročno.

Nema kompromisa s temeljnim vrijednostima, na kojima je uspostavljena civilizacija na zemlji.

Ako želimo, dugoročno, opstati kao ljudi, jer to nisu samo pitanja koja se tiču muslimana u Bosni i Hercegovini, nego ljudske civilizacije, moramo govoriti o vrijednostima koje je Božiji Poslanik, a.s., donio ljudskome rodu – naveo je muftija Grabus.

U tom smislu, kako je naglasio muftija, imami moraju biti svijest i savjest bošnjačkog naroda.

– Moraju to biti u pitanjima koja se tiču pravednosti, jednakosti, borbe protiv svih oblika korupcije, borbe protiv nasilja, nepravde.Taj zadatak jeste težak, ali je plemenit i častan, s obzirom na to da su kategorije vremena namijenjene samo čovjeku.

Čovjek traje samo određeni period i mora se truditi te vrijednosti pokušati, koliko je moguće, artikulirati i implementirati u svom životu – poručio je muftija Grabus.

Podsjećamo, 22. kulturno-edukativi i sportski susreti se održavaju u Sarajevu od 27. do 30. juna, a domaćini su Glavni odbor (GO) Udruženja ilmijje, Muftijstvo sarajevsko i Medžlis Sarajevo.