OTVORENI 22. KULTURNO-EDUKATIVNI I SPORTSKI SUSRETI ČLANOVA UDRUŽENJA ILMIJJE I UPOSLENIKA ISLAMSKE ZAJEDNICE (VIDEO)

OTVORENI 22. KULTURNO-EDUKATIVNI I SPORTSKI SUSRETI ČLANOVA UDRUŽENJA ILMIJJE I UPOSLENIKA ISLAMSKE ZAJEDNICE (VIDEO)

Facebook
LinkedIn
Twitter

Ovogodišnje 22. kulturno-edukativne i sportske susrete članova Udruženja ilmijje i uposlenika Islamske zajednice (IZ) danas je u Kulturno-sportskom centru Skenderija svečano otvorio izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus.

– Došli ste da testirate vaše zajedništvo, sposobnost da djelujete kao tim i da na takav način razvijate svoje prijateljske odnose. Islamska zajednica je jedinstvena po svome djelovanju. Na svijetu ima puno imama, ali nema boljih od vas – poručio je prisutnim imamima muftija Grabus.

Susreti se održavaju u Sarajevu od 27. do 30. juna, a domaćini su Glavni odbor (GO) Udruženja ilmijje, Muftijstvo sarajevsko i Medžlis Sarajevo.

Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje, iskazao je zadovoljstvo što Glavni odbor ove godine može nastaviti sa svojim tradicionalnim projektima, imajući u vidu da prethodne dvije godine susreti nisu održani zbog pandemije korona virusa.

– Raduje nas činjenica da su imami ove godine vrlo rado prihvatili poziv na tradicionalne susrete. U narednom periodu planirani su i različiti projekti iz oblasti afirmacije uloge i značaja imama u zajednici i društvu, kao i projekti rekreativnog i socijalnog kraktera – naglasio je predsjednik Hadžić.

Salih-ef. Grabus, predsjednik kulturno-edukativnih i sportskih susreta  Udruženja ilmijje, kazao je kako su ove godine pripremili bogate sadržaje za imame.

– Sadržaji će biti kako sportskog, tako i kulturnog i edukativnog karaktera, poput predavanja, druženja i posjeta znamenitostima glavnog grada Bosne i Hercegovine. Nadam se da ćemo zajedno uživati, a ovo je jedna od rijetkih prilika za druženje, rekreaciju, upoznavanje i razmjenu iskustava među imamima, članovima Udruženja ilmijje i uposlenicima IZ u BiH i regionu – istakao je Grabus.

Prvog dana počela su takmičenja u futsalu, košarci i odbojci, dok će se takmičenja u ostalim disciplinama odvijati u narednim danima, sve do četvrtka, 30. juna, kada su predviđeni finalni susreti u timskim sportovima, proglašenje pobjednika, te zatvaranje susreta.

Na ovogodišnjim susretima učestvuje oko 250 imama, predstavnika svih okružnih odbora Udruženja ilmijje, odnosno uposlenika Rijaseta, muftijstava, medžlisa i institucija IZ u BiH, Mešihata IZ u Srbiji, kao i Islamske zajednice u Crnoj Gori, raspoređenih u 13 ekipa.

Ove susrete od 1998. godine organizuje i priprema Udruženje ilmijje i Odbor za sport Udruženja ilmijje, čija je ideja vodilja bila i ostala druženje i upoznavanje uz kulturno-edukativne i neizostavne sportske aktivnosti.