OKONČANO STUDIJSKO-EDUKATIVNO PUTOVANJE IMAMA U TURSKU

OKONČANO STUDIJSKO-EDUKATIVNO PUTOVANJE IMAMA U TURSKU

Facebook
LinkedIn
Twitter

Članovi Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini su od 16-25. augusta boravili na studijsko-edukativnom putovanju u Turskoj. Rukovodstvo puta činili su Nijaz-ef. Duzan, predsjednik Skupštine Udruženja ilmijje i vođa puta Edin-ef. Spahić, u ime Glavnog odbora Udruženja ilmijje, te Vehid-ef. Arnaut, stručni vodič.

Ukupno 80 učesnika boravilo je na ovom studijskom putovanju, u okviru kojeg su posjetili Edirne, Šehidski kompleks Čanakale, općinu Biga i selo Kalafat čiji su stanovnici potomci Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine, te gradove Inegol i Bursu.

Posljednjih nekoliko dana boravili su u Istanbulu, gdje su posjetili sve važnije znamenitosti ovog grada, a između ostalog, Sultan Ahmetovu i Čamildža džamiju, Sulejmaniju i Sultan Ejup džamiju, Watergarden, Dolmabahče palatu, te iskusili vožnju Bosforom.

Također, posjetili su i Historijski muzeju Panorama 1453 koji prikazuje osvajanje grada Carigrada, prijestolnice Bizantskog Carstva, od strane trupe osmanskog sultana Mehmeda Osvajača 29. maja 1453. godine.

Cilj ovog studijsko-edukativnog putovanja je, prije svega, bio obilazak gradova Edirne, Bursa i Istanbula, tri prijestolnice Osmanskog carstva.

Nijaz-ef. Duzan, predsjednik Skupštine Udruženja ilmijje, kazao je da je izuzetno zadovoljan realiziranim putovanjem, posebno što se po prvi put organizuje za ovoliki broj imama.

– Ilmijja i dalje raditi na unapređenju saradnje i zbližavanju imama. Nadam se da će imami ponijeti najbolja iskustva i najljepše dojmove i da će se hairli vratiti u svoju domovinu – kazao je ef. Duzan.

Dodao je da mu je posebno drago što su u grupi bili imami svih generacija i što je mnogima od njih bio prvi put da idu na jedno ovakvo putovanje.

– Puno novoga sam naučio tokom ovog studijsko-edukativnog putovanja. Nadam se da će ih biti još u narednom periodu, te da će njima biti obuhvaćeni svi imami sa područja Bosne i Hercegovine koji će na ovaj način steći nova znanja i primjeniti ih u radu u svojim džematima – kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Žepče Džafer-ef. Gračić.

Nihad-ef. Karajbić, imam džemata Krivaja, MIZ Zavidovići, uz posjete historijskim lokacijama i drugim znamenitostima, ocijenio je posebno važnim druženje s kolegama imamima.

– Prije ovog puta skoro pa nikoga nisam poznavao, a sad sam stekao puno novih prijateljstava koja ću u budućnosti njegovati – kazao je ef. Karajbić.

Ahmet-ef. Hamidović, imam u džematu Dubrave Donje, MIZ Živinice, po prvi put je na jednom ovakvom putovanju.

– Zaista je ovo jedno veliko i bogato iskustvo i nadam se da će i ostale kolege biti u prilici da prisustvuju ovakvom jednom putovanju. Puno novoga smo naučili, ali i stekli  neka nova i obnovili stara prijateljstva, jer neke imame nisam vidio još od medrese – kazao je ef. Hamidović.

Sličnog stava je i Muhamed-ef. Šarić, imam džemata Bakarevac, MIZ Sarajevo, koji je posebno pohvalio Udruženje ilmijje na organizaciji cijelog ovog putovanja.

– Oni su to na lijep način organizovali. Posebno me je dojmilo što su prisutni imami sa svih područja Bosne i Hercegovine, zaista jedno prelijepo iskustvo – kazao je ef. Šarić.

Glavni imam MIZ Jablanica Ekrem-ef. Hodžić ukazao je na važnost činjenice da su imami tokom ovog putovanja posjetili važna historijska mjesta i informirali se o vrlo bitnim činjenicama važnim za Bošnjake i njihovu historiju.

– Nakon ovih tegobnih godina sa pandemijom korona virusa Udruženje ilmijje je napravilo važan iskorak. Ovim putem smo svakako dobili bolji uvid i stekli širu spoznaju o važnosti svih lokacija koje smo obišli, ovih sakralnih, ali i kulturno-historijskih – kazao je ef. Hodžić.

(Nedžad Abdić/Preporod.info)