ERDOGAN: TURSKA ĆE UVIJEK BITI PODRŠKA BH. ULEMI U NJENOJ VAŽNOJ MISIJI

ERDOGAN: TURSKA ĆE UVIJEK BITI PODRŠKA BH. ULEMI U NJENOJ VAŽNOJ MISIJI

Facebook
LinkedIn
Twitter

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predvodio je delegaciju Turske u posjeti Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, gdje ga je primio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Sarajevu kako bosanskohercegovačka ulema ima veoma važnu misiju u očuvanju islama na ovim prostorima, te je poručio da će Turska uvijek biti podrška u tome, javlja Anadolu Agency (AA).

Kavazović je izrazio zadovoljstvo što danas imaju priliku ugostiti i biti zajedno, kako je rekao, “s jednim od najvećih sinova našega umeta danas, predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom”.

“Gospodine predsjedniče, pred vama je dio naše uleme, naše muftije i glavni imami. Godine 1998. u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese rahmetli Alija Izetbegović se posljednji put obratio našoj ulemi. Od tada do danas nismo imali priliku da nam se obrati predsjednik neke zemlje. Čini nam veliku čast da ste među nama, želimo vam se zahvaliti za sve što činite kako za BiH, tako i za naš muslimanski ummet”, rekao je Kavazović.

Erdogan je u obraćanju prisutnim istakao zadovoljstvo posjetom novoj Upravnoj zgradi Islamske zajednice u BiH i činjenicom da je nakon Alije Izetbegovića, drugi predsjednik države koji se obraća bh. ulemi.

“Želim da nova Upravna zgrada Rijaseta, koja je završena doprinosom Turske, bude od koristi vama i muslimanskoj braći ovdje i u regionu. Time je Rijaset prvi put u svojoj 140-godišnjoj historiji dobio sopstvenu Upravnu zgradu. Kao što znamo, Islamska zajednica je ranije djelovala u zgradama drugih institucija, a sada je okupljena pod krovom vlastite zgrade. Molim Uzvišenog Allaha da ovaj simbolični korak pomogne u vašim aktivnostima“, rekao je Erdogan.

Ističući kako bh. ulema ima veoma važnu dužnost u podučavanju i očuvanju vjere islama na ovim prostorima, Erdogan je naglasio da je Turska uvijek bila uz bh. ulemu u njenoj misiji.

Podsjetivši kako je BiH u prošlosti mnogo propatila i pretrpjela i genocid, Erdogan je kazao da su prijetnje opstanku muslimana iznošene i sa parlamentarnih govornica, a da su desetine hiljada šehida položili svoje živote.

“Međutim, nikada nismo dozvolili da se ezani ućutkaju na ovim prostorima gdje postoje stoljećima. Ova zemlja, koja je natopljena krvlju šehida, je vaša domovina. Muslimani su istinski dio ovih prostora i islam će uvijek postojati zahvaljujući vama“, poručio je Erdogan.

Ukazavši na to da se i danas vode mnogi sukobi u svijetu, uključujući Ukrajinu, Afganistan, Siriju i Libiju u kojima stradaju mnogi nevini ljudi, Erdogan je kazao da Bosna i Hercegovina prolazi kroz težak period u kojem se povremeno mogu čuti i priče o ratnim sukobima.

“Vi ste ulema koja se uvijek obraća našoj braći u Bosni i Hercegovini. Prema tome, imate težak zadatak. Potrebno je da ostvarite nešto, prvo da budemo jedno, da budemo jaki, da budemo čvrsti, da budemo braća i da nikada ne zaboravimo da kao muslimani smo dužni biti Bosanci i Hercegovci. Nemojmo zaboraviti da ima i onih koji nas pokušavaju podijeliti, koji nas žele iscijepati“, naglasio je Erdogan.

Ukazujući na to kako je prvi predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović ukopan nedaleko od Upravne zgrade Rijaseta, Erdogan je kazao da će čuvati emanet koji je Alija ostavio i da će tako Bosna i Hercegovina doći na željeni nivo.

Također je kazao da je na sastancima sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i drugim zvaničnicima naglasio da nikom korist ne donosi retorika podjela i prijetnji.

“Na ovim prostorima, gdje živite sa ljudima različitih religija, neophodno je širiti islamsku poruku mira i tolerancije. Današnjem svijetu su više nego ikada potrebni principi islama, etike bratstva i tolerancije“, rekao je Erdogan i dodao da se muslimani kao braća moraju čvrsto držati Allahovog užeta.

Ističući kako za imame i ulemu u vjeri nije dovoljno predvoditi obaveznih pet dnevnih namaza, Erdogan je kazao da ulema mora brinuti o džematu koji je uz nju.

“Ne zaboravite da ste imami, muftije i da ste zaduženi za džemat koji vas slijedi. Svi oni koji zloupotrebljavaju islamske principe su nanijeli veliku štetu islamu“, poručio je Erdogan.

Turski lider je kazao da će Turska i Bosna i Hercegovina nastaviti jačati i unapređivati iskrene prijateljske i bratske odnose. Dalje je naveo kako Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto kod turskog naroda i da će Turska uvijek biti uz Bosnu i Hercegovinu.

Turski predsjednik je tokom obraćanja najavio i gradnju džamije u Bosni i Hercegovini, za koju je, kako je rekao, donator već pronađen.

“Rekao sam reisu-l-ulemi Kavazoviću, morate nam što prije pronaći zemljište. Naše je da napravimo džamiju, a vaše da pronađete zemljište. Donatora smo pronašli, on je i sam vrstan građevinac. Vremena je malo, to trebamo što prije završiti”, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je na kraju još jedanput poželio da nova Upravna zgrada Rijaseta Islamske zajednice u BiH bude s hajrom i od koristi.

(Anadolu Agency AA)