SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 110. GODIŠNJICE UDRUŽENJA ILMIJJE I PREMIJERNO IZVOĐENJE “POEME O BOSANSKOM BIJELOM ŠEHIDU” 27. SEPTEMBRA

SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 110. GODIŠNJICE UDRUŽENJA ILMIJJE I PREMIJERNO IZVOĐENJE “POEME O BOSANSKOM BIJELOM ŠEHIDU” 27. SEPTEMBRA

Facebook
LinkedIn
Twitter

Svečana akademija povodom 110. godišnjice Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini i premijerno izvođenje “Poeme o bosanskom bijelom šehidu” bit će održani 27. septembra u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu, s početkom u 14.00 sati, saopćeno je danas na konferenciji za medije.

Ovom prilikom su se obratili Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje, Nedim Hrbat, izvršni direktor programa Media centra IZ i saradnik na projektu, te prof. dr. Džemaludin Latić, autor teksta poeme.

Predsjednik Hadžić je ovom priikom najavio i da će u okviru programa obilježavanja godišnjice Udruženja 27. septembra u 12.30 sati biti proučena hatma-dova pred duše šehida na Spomen-obilježju ispred Gazi Husrev-begove medrese.

– Osim činjenice da je malo udrženja koje se mogu pohvaliti godišnjicom kakva je ovaj naš jubilej, sretni smo što smo uspjeli nakon tri godine rada u etapama tekst, koji je napisao Džemaludin Latić, pretočiti u poemu. Priča je vrlo aktuelna, posebno u ovim trenucima, i želimo dati doprinos kulturi sjećanja na one koji su dali svoje živote za domovinu. Vjerujemo da će poema trajati, ne samo na dan prikazivanja, nego kroz vrijeme – kazao je danas predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić.”Poema o bosanskom bijelom šehidu” je nastala kao rezultat promišljanja i želje da se napiše jedna kasida o imamima koji su stekli šehadet u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Imajući u vidu da su sudbine imama i muallima u ratu bile različite i stravične, rodila se ideja da umjesto kaside bude napisana poema, a njen autor je prof. dr. Džemaludin Latić.

Pokrovitelj “Poeme o bosanskom bijelom šehidu” je reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

– Imami su sve vrijeme bili uz svoj narod, i ostali uz svoj narod. Priča o njihovom stradanju, njihovoj plemenitoj borbi, slavi i mučeništvu, zahvaljujući knjigama, filmovima, sada i sa novom umjetničkom formom, Poemom, kao i brojnim medijskim prilozima, radovima i podsjetnicima, neće ostati neispričana priča. To nije nikakav pokušaj glorifikacije njihove uloge tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali jeste podsjetnik na vrijeme zla, u kojem međunarodne konvencije nisu značile ništa – kazao je ovom prilikom Nedim Hrbat.

Naglasio je da je Poema poziv da se prepozna zlo.

– Na jednoj strani, Poema o bijelom bosanskom šehidu je sjećanje na imame, njihovo utočište i njihov glas, a na drugoj, ovakve forme mogu značajno doprinijeti buđenju interesa društva za dešavanja iz bliske prošlosti, bez manipulacije. Ne možemo odustati od učenja lekcija iz mračne prošlosti, sve dok ih ne naučimo – poručio je, između ostalog, Hrbat.

Prof. dr. Džemaludin Latić je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog prilike da napiše poemu, te je ukazao na značaj uloge imama.

– Bila mi je čast da pišem poemu, prije svega jer sam mnoge od šehida i poznavao, bili su moji profesori, moji učenici. Imami su, i u Kur'anu i u sunnetu, cijenjeni kao učeni, oni su nosioci svjetlosti. Šehitluk imama je poseban, jer su oni pozivali svjetlosti, principima dobra, mira, saradnje, ljubavi prema ljudskom biću, a ubijeni su od strane onih koji su tu svjetlost potirali na zemlji – izjavio je prof. dr. Latić.

Neki od glumaca i izvođača poeme su Izudin Bajrović, Mustafa Isaković i hafizi Aziz Alili i Burhan Šaban.

Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koje okuplja imame, muallime, uposlenike Islamske zajednice, te muderrise i profesore islamskih fakulteta, osnovano je 28. septembra 1912. godine.

Ulaz za premijerno izvođenje “Poeme o bosanskom bijelom šehidu” je besplatan.

(MINA)