ODIGRANA PRIJATELJSKA UTAKMICA IZMEĐU REPREZENTACIJA ILMIJJE I SVEĆENIKA VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

ODIGRANA PRIJATELJSKA UTAKMICA IZMEĐU REPREZENTACIJA ILMIJJE I SVEĆENIKA VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

Facebook
LinkedIn
Twitter

U okviru obilježavanja 110. godišnjice Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, večeras je u KSC-u Skenderija odigrana revijalna utakmica u malom fudbalu između reprezentacije Ilmijje i reprezentacije svećenika Vrhbosanske nadbiskupije.

Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini, koji je kao izaslanik reisu-l-uleme prisustvovao ovom susretu, kazao je da je ovo upravo implementacija jedne tradicije i kulture življenja na ovim prostorima i da mu je izrazito drago da se građani Bosne i Hercegovine druže u različitim prilikama i situacijama.

– Mislim da je rukovodstvo Udruženja ilmijje napravilo jako dobru stvar što je uspjelo organizirati ovaj susret između imama i svećenika. Nekada smo i mi u učeničkim danima također imali sportske susrete s našim kolegama iz Katoličke i Pravoslavne crkve iz njihovih bogoslovija. Radostan sam što večeras u Sarajevu potvrđujemo tu kulturu življenja na ovim prostorima – kazao je Smajlović.

Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini, čestitao je Udruženju ilmijje ovaj veliki jubilej, kazavši kako ga raduje što Udruženje toliko godina traje.

– Raduje me ovaj večerašnji susret i prilika gdje se pokazalo da prijateljstvo nije samo moguće nego da i stvarno postoji. Cijeli ovaj događaj bio je u službi promicanja prijateljstva, saradnje, tolerancije, dogovora i dijaloga – kazao je Vukšić.

Utakmica je odigrana u KSC-u Skenderija pred manjim brojem gledalaca, ali su važne poruke koje su poslane s ovog događaja.

Predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić izjavio je da je posebno zadovoljan što ovim činom pobjeđuje prijateljstvo, zajedništvo, tolerancija i jedno lijepo druženje.

– Drago mi je što imamo jako dobru saradnju, živimo na istom prostoru, dijelimo prostor i u svemu smo slični. U malim stvarima se razlikujemo i u tim razlikama se uvažavamo i poštujemo. Imamo prostora da jako lijepo sarađujemo i da se družimo, a upravo tim povodom je i organiziran večerašnji revijalni susret – kazao je Nesib-ef. Hadžić.

Iako je rezultat u drugom planu, reprezentacija Ilmijje je slavila sa 8:5, ali što je najvažnije, iz KSC-u Skenderija poslane su poruke prijateljstva, saradnje, tolerancije, dogovora, dijaloga i zajedništva.

(Preporod.info)